Sorodne objave

 

Spričo današnjih terorističnih napadov v Belgiji tudi slovenska policija zaostruje varnostne ukrepe, predvsem na meji in letališču. 

Po dopoldanskih eksplozijah na bruseljskem letališču in na postaji podzemne železnice v centru glavnega mesta Belgije slovenska policija pozorno spremlja varnostne razmere in jim prilagaja svoje aktivnosti in operativne ukrepe. Pri tem sodeluje z vsemi varnostnimi agencijami v Sloveniji in tujimi varnostnimi organi. Varnostne razmere ostajajo nespremenjene.

Več o tem je v današnji izjavi za medije povedal generalni direktor policije Marjan Fank

IMG 0925

Zvočni posnetek izjave generalnega direktorja policije Marjana Fanka (mp3) 


»Slovenska policija z okrepljenimi aktivnosti na področju protiteroristične dejavnosti ni pričela z današnjim dnem, ampak že takoj po terorističnih napadih na Francijo. Danes pa so policisti prejeli še dodatna navodila za poostritev ukrepov, predvsem na mejnih prehodih in na letališčih, ter za spremljanje določene populacije na območju notranjosti naše države. Predvsem je poudarek podan krajem, kjer je večje število ljudi, in javnim prireditvam, ampak te usmeritve so policisti prejeli že pred meseci.

Uradne informacije belgijskih varnostnih organov v današnjem dnevu še nismo prejeli. Edina njihova informacija je bila, da je zaprt zračni prostor, če bi želeli izvajati kakršnekoli aktivnosti v zračnem prostoru z omenjeno državo. Seveda smo v stiku z vsemi tujimi varnostnimi organi glede informacij, ki bi se nanašale na Slovenijo v povezavi s temi napadi, ampak informacij za sedaj še ni.«

Na vprašanje glede ukrepanja ob morebitnem takšnem napadu pri nas je odgovoril, da »je hipotetično zdaj nemogoče govoriti o tem. Treba je vedeti, da je Belgija imela zaradi stopnje ogroženosti to stopnjo dvignjeno na predzadnjo najvišjo možno in na ulicah Belgije je bilo ogromno policistov in vojakov, pa sta se napada kljub temu zgodila. Tako da, še enkrat ponavljam, stoodstotne varnosti za takšna dejanja zagotovo ni. Seveda pa smo do maksimuma pripravili aktivnosti, da bi lahko ustrezno reagirali tudi ob takšnem dogodku.«

Dodal je, da je zaenkrat, v današnjem dnevu, stopnja ogroženosti še ista. Se pa še danes sestane sekretariat Sveta za nacionalno varnost, kjer bo razprava tudi o tem.

»Poškodovan slovenski državljan je naš kolega, ki je bil do nedavno zaposlen še v Policiji, potem pa je prestopil na Ministrstvo za zunanje zadeve in v diplomacijo. Z njim smo bili v kontaktu neposredno takoj po napadu. Tudi kasneje smo dobili informacijo, da njegove poškodbe niso hujše in da njegovo življenje ni ogroženo,« je še dejal Fank.