Sorodne objave

 

Slovenska policija bo v Makedonijo od 30. marca do 29. aprila 2016 napotila četrto skupino s sedmimi policisti in policistko za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje na njenem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

Tam bodo naloge opravljali policisti: Dejan Kranjec iz Policijske postaje Lendava (Policijska uprava Murska Sobota), Anton Cafuta iz Oddelka za državno mejo in tujce v Sektorju uniformirane policije na PU Maribor, Aleš Kokalj iz PP Ormož (PU Maribor), Boštjan Žula iz PP Žalec (PU Celje), Stanislav Tekavčič iz PP Novo mesto (PU Novo mesto), Albert Lah iz Postaje mejne policije Metlika (PU Novo mesto), Bojan Šumah iz Specializirane enote za nadzor državne meje v Sektorju mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi in Katja Kocijančič iz SENDM SMP UUP GPU.

IMG 5557

Sprejemu pri generalnem direktorju policije Marjanu Fanku in delovnemu srečanju so prisostvovali še vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi Vladimir Pocek in Roman Čoh iz SMPO SGDP GPU.


Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven mejnega prehoda Bogorodica. Po potrebi bodo makedonskim policistom pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre - Gevgelija), kjer poteka sistem registracije migrantov. Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi in uporabljali bodo službena vozila.

IMG 5566Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v Protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

IMG 5567Dan pred odhodom so - kot njihovi predhodniki - imeli delovno srečanje, tudi s kolegi, ki so bili na delu v Makedoniji pred njimi. Sprejel jih je tudi generalni direktor policije Marjan Fank. Povzel je dogovore in stališča tako slovenske policije kot notranjega ministrstva glede migracijskih tokov. Ne dvomi, da se bodo pri delu izkazali, saj gre za policiste z večletnimi izkušnjami in znanjem s tega delovnega področja; nekateri med njimi gredo na to pot že drugič. Vsem skupaj, ki jih pričakovano čakajo naporni dnevi, je med drugim zaželel še srečno pot in povratek domov.

Tretja skupina slovenskih policistov, ki so bili na delu v Makedoniji, se je vrnila pred nekaj dnevi. 

IMG 5568

V Makedonijo odhaja na delo šest policistov  (4. 1. 2016)

Fank se je sestal s šefom makedonske policije in obiskal slovenske policiste v Makedoniji  (27. 1. 2016)

V Makedonijo odhaja na delo drugih šest policistov  (9. 2. 2016)

Od danes v Makedoniji na delu tretja skupina policistov (25. 2. 2016)


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi