Sorodne objave

Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Poletno sezono žal vedno spremlja zgoščen promet proti turističnim krajem, pogosti so tudi zastoji na cestah in mejnih prehodih. Da bi bilo nevšečnosti in nesreč na slovenskih cestah v tem času čim manj, objavljamo nekaj koristnih nasvetov za voznike.

OBVESTILO

V soboto, 30. julija 2016, bo zaradi slovesnosti pri Ruski kapelici na območju Gorenjske in Ljubljane oviran promet.

Zato svetujemo, da na območju Gorenjske in Ljubljane 30. julija ne načrtujete potovanj oz. se pravočasno pripravite in prilagodite svojo udeležbo v prometu.

Več >>

zastoji_na_cestahNa nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško so v počitniških dneh običajne občasne daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje. Prav tako so možni občasni zastoji na cestah, ki vodijo do teh mejnih prehodov. Največ potnikov in vozil v obeh smereh je navadno na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu - kontrolni točki Sečovlje. Voznikom zato priporočamo, naj raje uporabijo manj obremenjene mejne prehode. Seznam mejnih prehodov na zunanji schengenski meji

Policisti na mejnih prehodih med turistično sezono pogosto obravnavamo turiste, ki za prestop državne meje nimajo ustreznih potnih listin oz. je veljavnost njihovih potovalnih dokumentov potekla. Vsem, ki potujete v tujino, zato ponovno svetujemo: Pred odhodom na dopust pravočasno preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov!

Ne le na mejnih prehodih, do prometnih zastojev in daljših kolon vozil občasno prihaja tudi na različnih odsekih avtocestnega križa, bodisi zaradi prometnih nesreč bodisi obnovitvenih del. Da bi se izognili nevarnostim ob tovrstnih zastojih, voznike opozarjamo, naj bodo strpni. Upoštevati morajo prometno signalizacijo in hitrostne omejitve, priporočamo tudi, da spremljajo prometne informacije pri Prometno-informacijskem centru (na telefonski številki 1970).

Več pravil, ki jih je treba upoštevati ob zastojih, na spletni strani: Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji! in v prispevku: Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja

Ob zastojih posebej izpostavljamo pomen ustrezne varnostne razdalje, na katero smo vozniki žal vse premalo pozorni. Le zadostna varnostna razdalja nam namreč omogoča, da lahko tudi sami pravočasno zmanjšamo hitrost ali varno ustavimo in tako preprečimo trčenje, kadar se voznik, ki vozi pred nami, nenadoma ustavi ali zmanjša hitrost. Več o tem na spletni strani: Varnostna razdalja

Dodatni nasveti za varnejšo vožnjo v poletnih mesecih ter informacije o načrtovanih aktivnostih policije, s katerimi želimo zagotoviti varnost v cestnem prometu med turistično sezono, so objavljeni na spletni strani:

Varno v poletje na slovenskih cestah!


Srečno pot!