Sorodne objave

 

V tednu od 7. do 13. junija 2010, v okviru medresorske preventivne akcije, ki se letos imenuje 0,0 šofer, bomo policisti po vsej državi poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Povečan nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil pa bodo v tem času izvajale tudi druge evropske policije.

Pred začetkom preventivne akcije, nosilec katere je tudi letos Ministrstvo za zdravje, smo opozorili na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola in pozvali voznike k previdni, odgovorni in predvsem trezni vožnji. Predstavnik Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Anton Hribar je opisal aktivnosti policistov v naslednjem tednu in predstavil statistične podatke.

AntonHribar

Zvočni posnetek izjave Antona Hribarja (mp3) 


Da bi zmanjšali število prometnih nesreč in njihovih posledic ter prispevali k zmanjšanju deleža alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč, se preventivne aktivnosti na tem področju na nacionalni ravni že od leta 2008 naprej izvajajo v treh terminih letno. Prvi termin akcije, ki se letos imenuje 0,0 šofer, bo potekal junija, ponovno jo bomo izvedli novembra in decembra. Nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil bo v tem času usklajeno potekal tudi v drugih evropskih državah in na Hrvaškem.

Policisti bomo izvajali poostrene nadzore prometa po metodologiji promil. Preizkuse alkoholiziranosti bomo odrejali tudi pri rednem opravljanju nalog, v vseh postopkih s kršitelji v cestnem prometu. Poleg tega bomo poostreno nadzirali spoštovanje Zakona o omejevanju porabe alkohola. Aktivnosti, povezane z odkrivanjem vožnje pod vplivom alkohola, bodo potekale na cestah po vsej državi, tudi na lokalnih in regionalnih in tudi ponoči. Nadzori policistov bodo časovno in krajevno prilagojeni pričakovani problematiki, predvsem tam, kjer bodo potekale večje javne prireditve. Ob tem bomo merili hitrost in ugotavljali tudi druge kršitve cestnoprometnih predpisov.

IMG 8896

Pred in med vožnjo ne uživajte alkoholih pijač, mamil in psihoaktivnih zdravil. Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. Za prevoz raje uporabite javna prevozna sredstva!


Preventivni nasveti policistov: Alkohol ubija, največkrat nedolžne

IMG 8908

Statistični podatki

Na slovenskih cestah se je v letu 2009 zgodilo 20.604 (v letu 2008 kar 23.193) prometnih nesreč, kar je 11 (27) odstotkov manj kot leta 2008. V njih je 171 (214) oseb izgubilo življenje, 1.035 (1.105) je bilo hudo in 11.083 (11.658) lahko telesno poškodovanih. Število prometnih nesreč s smrtjo udeleženca se je v primerjavi z letom 2008 zmanjšalo za 23 odstotkov, nesreč s telesnimi poškodbami je manj  za 6 odstotkov, nesreč z materialno škodo pa je manj za 14 odstotkov. Število umrlih v prometnih nesrečah je bilo manjše za 43 oseb ali 20 odstotkov. Do 1. maja 2010 se je zgodilo 6.526 (6511) prometnih nesreč, od tega 34 (46) smrtnih prometnih nesreč, v katerih je umrlo 35 (56) oseb. 

Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je v zadnjem letu zmanjšalo za 15 odstotkov. Delež alkoholiziranih povzročiteljev od skupnega števila obravnavanih prometnih nesreč se je v letu 2009 glede na leto 2008 zmanjšal za 0,3 odstotka, in sicer z 12,6 na 12,3 odstotka.


Vsem želimo varno vožnjo!