Sorodne objave

 

Med 26. junijem in 2. julijem 2017 bo po vsej državi potekal poostren nadzor hitrosti. V tem času bomo policisti preverjali, ali vozite prehitro. Počasneje je varneje!

01 AkcijaHitrost

Hitrost - počasneje je varneje!


Namen aktivnosti je dolgoročno vplivati na varnost vseh prometnih udeležencev

Namen akcije je umirjati hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi o pomembnosti prilagajanja hitrosti tako cestnoprometnim predpisom kot tudi voznim razmeram in lastnim vozniškim sposobnostim. Prekoračitev hitrosti namreč ogroža vse udeležence v prometu in predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč.

Lani je bila neprilagojena hitrost vzrok za kar 32 % vseh smrtnih žrtev na naših cestah, zahtevala je 42 življenj in 299 hudo telesno poškodovanih oseb (35 % vseh hudo telesno poškodovanih).

Z napovedanimi aktivnostmi želimo zato okrepiti zavedanje, da je neprilagojena hitrost velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč, in voznike spodbuditi, da bi vozili čim bolj defenzivno, umirjeno in da bi bili bolj pozorni na šibkejše udeležence v prometu.


Javna agencija RS za varnost prometa pripravila priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti

Priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti so bila pripravljena z namenom poenotenja taktike in metodike nadzora, optimalne izrabe tehničnih naprav ter povečanja vpliva nadzora na spremembo obnašanja voznikov. V njih so zajeta vsa najbolj pomembna teoretična izhodišča s področja nadzora hitrosti, dobre prakse, koristni napotki in ključna priporočila nadzornim organom, tj. policiji in občinskim redarstvom. Priporočilom je priložen tudi kodeks izvajanja meritev hitrosti.


Več o nacionalni akciji Hitrost si lahko preberete: