Sorodne objave

 

V preventivni akciji za večjo varnost pešcev, ki je potekala med 1. in 14. oktobrom 2018, so policisti ugotovili 1.377 kršitev cestnoprometnih predpisov.

posveti-mi-pozornost6

Od tega so bili v 1.285 primerih kršitelji pešci, v 93 primerih pa so prekršek naredili vozniki. Policisti so od skupnih 1.377 kršitev v 1.215 primerih izrekli zgolj opozorila.

Kot opažajo policisti, so med kršitvami najpogostejše prečkanje ceste pri rdeči luči ali pa tam, kjer ni prehoda za pešce. Pri voznikih pa je najpogostejša kršitev odvzem prednosti.

Kot so še opazili policisti, kljub številnim opozorilom pešci tam, kjer ni površin za pešce, velikokrat hodijo po napačni strani vozišča, v številnih primerih pa ob temnejših delih dneva tudi ne uporabljajo odsevnih teles. Takšno ravnanje vpliva na slabšo vidnost pešcev in povečuje verjetnost nastanka prometne nesreče.

Zato policisti znova opozarjamo: pešci, poskrbite za svojo vidnost, vozniki, bodite pozorni nanje!

 

Pešci, upoštevajte cestnoprometna pravila in uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem. Tam kjer ni peš poti, pločnika ali druge varne površine, hodite ob levem robu cestišča. Ob slabši vidljivosti in ponoči pa obvezno uporabljajte odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo.


Vozniki, na območju prehodov za pešce zmanjšajte hitrost in bodite še posebej previdni, prav tako na območjih, kjer se lahko pričakuje prisotnost pešcev.