Sorodne objave

 
Le redko boste zasledili, da se policisti oglašajo kot pisci, običajno smo v vlogi tistega, ki je deležen kritike, ker nekaj smo ali nečesa nismo naredili. Tokrat pišem o preventivni akciji, ki smo jo za mlade mopediste priredili v soboto, 19. maja 2007, na Titovem trgu v Velenju.

Ker sem bil tudi sam nekoč "zdivjan" mulc, ki mu je bila hitrost vedno na prvem mestu, posebej če sem se z njo lahko pri kom postavil, o varnosti pa sem razmišljal potem, ko sem imel krvave komolce, sem na Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu predlagal, da na to karto zaigramo tudi pri Velenjski mladini. V preteklosti se je namreč pokazalo, da oglaševanje podobnih akcij ne prinaša odziva tistih, ki jim želimo svetovati ali jih kaj naučiti.

Zato smo tokrat pripravili akcijo v obliki tekmovanja v teoretičnem znanju, da pa bi bilo vse skupaj še bolj vabljivo, smo za najboljše iz teorije pripravili zanimiv poligon, na katerem so se lahko pomerili še v spretnostni vožnji z danes tako modernimi skuterji. Da bi bilo tekmovanje pošteno, smo ga razdelili na kategoriji osnovno- in srednješolcev. Seveda nismo pozabili, da so tudi deklice enakovredno udeležene v prometu. Kot se za vsako tekmovanje spodobi, smo za vse štiri skupine pripravili nagrade, ki so presegale vrednost pečenega vola.

Vprašali se boste, kaj ima sedaj pečen vol s preventivno akcijo, pa ima, verjemite, ampak o tem ob koncu. Ker smo želeli z akcijo doseči kar največ otrok, smo predvidevali, da bomo to najlaže dosegli preko šol, ki naj bi bile prve, ki jim je mar za pripravo mladostnikov na življenje, pa smo se ušteli! Očitno je trenutni šolski sistem tako superioren, da ne potrebuje obogatitve, kaj drugega nisem mogel razbrati iz odgovora kolegija ravnateljev osnovnih šol, namreč da 15 minut, kolikor je bilo potrebno za reševanje teoretičnega testa, ni mogoče spraviti v učni načrt in da v akciji ne bodo sodelovali.

Kljub vsemu nismo obupali, saj so nam ostale še srednje šole, na prigovarjanje predsednice SPV pa sta se za sodelovanje dve osnovni šoli le odločili. Tako smo razdelili 1600 testov, ki smo jim priložili pisno povabilo dijakom in njihovim staršem, da se udeležijo zaključne prireditve.

Pri ocenjevanju testov sem presenečen ugotovil, da otroci dobro obvladajo predpise, manj kot tretjina pa jih ve, s katero zavoro je potrebno zavirati. Ja, dragi očki, če že nimate časa za svoje otroke in jim namesto tega kupite motor ter jim dajete denar, da si lahko lastniki nabitih nočnih lokalov manejo roke ob rekordnih prodajah v različne okuse obarvanega piva, si z njimi poglejte vsaj kakšno dirko Moto GP-ja in jim razložite, zakaj ima dr. Rossi pred ovinkom zadnje kolo v zraku. Ker vem, da mnogim mladost ni prizanašala in se takšnih navidez nepomembnih podrobnostih niste mogli naučiti na svojih "obtolčeninah", smo vas povabili, da pridete, nas pogledate in se tudi starejši kaj naučite.

Priprave na prireditev so zahtevale precej časa, saj smo se kar bali navala nadobudnih mopedistov, ki bodo prišli pokazat svojim vrstnikom in staršem, kako obvladujejo svoje vozilo in si s tem tudi prislužili kvalitetno čelado, motoristične rokavice ali ledvični pas, da jih ne bo na stara leta tako kot nas trgalo po kosteh zaradi neumnosti v mladosti.

Iz šol so prihajala obvestila, da vlada veliko zanimanje za tekmovanje in da bi se najraje kar vsi pomerili na poligonu. Pa ste prišli? Ne!! Policisti smo bili tam sami, k sreči je vsaj tistih nekaj starih motoristov iz motorističnih klubov naše doline, ki so z navdušenjem pogledali tisto, kar smo imeli pokazati, najpogumnejši med njimi pa so se tudi sami preizkusili med stožci. Takrat se mi je porodilo vprašanje, ki si ga še danes postavljam: ali je res samo kaznovanje tisto, kar lahko policisti storimo za ljudi, preden jih pokrijemo s črnim prtom?

Ko sem pred leti prihajal službovat v Velenje, sem imel občutek, da prihajam v posebno mesto, ki je takšno zaradi demografskih sprememb, ki jih je v Šaleški dolini povzročil razvoj rudarstva. Ker sem človek, ki si vtise o ljudeh naredi šele potem, ko jih dodobra spozna, nisem bil posebej presenečen, ko sem spoznal, da mesto kljub pečatu, ki mu ga daje velik delež ljudi, ki imajo svoje korenine v drugih republikah nekoč skupne domovine, živi povsem običajno in da delež kriminala ni nič višji kot v drugih, narodnostno čistejših mestih. Rekli boste: pa kaj nam sedaj ta policaj "teži" z demografsko strukturo našega mesta? Zato, ker ste Slovenci, in to še preveč. V enakem deležu kot drugje po Sloveniji tudi velenjski vozniki v nesrečah dokazujejo, da smo pivski narod in prepričan sem, da bi se vas v soboto na Titovem trgu trlo, če bi policija namesto tega, da je delila čelade in nasvete, postavila šank in delila pečenega vola.

Naj mi vsi, ki ni nimajo nič s tem, oprostijo, ampak težko najdem pot do tistih, ki so potrebni pomoči, pa je nočejo. Mogoče se bo ta članek dotaknil koga, ki ni storil vsega kar bi lahko, da bi vsi otroci svoje otroštvo tudi preživeli. V soboto je zaradi vožnje brez čelade ugasnilo mlado življenje, jutri bo spet! Nam ni vseeno. Kaj pa vam?

 
Peter Tkalec,
pomočnik komandirja PP Velenje