Sorodne objave

 

Na Osnovni šoli dr. Bogomirja Magajne v Divači je 8. oktobra 2009 že drugo leto zapored potekala zaključna prireditev preventivne akcije Za mladost brez drog. Na različnih delavnicah so aktivno sodelovali tudi policisti.

Namen prireditve je bil seznaniti učence z dejavniki tveganja ob uživanju prepovedanih ali škodljivih substanc in posledicami njihovega uživanja.

Akcijo sicer organizira Zavod Pelikan Karitas, ki je član Zveze društev na področju drog v Sloveniji. Na zaključni prireditvi, namenjeni učencem vseh razredov OŠ dr. Bogomirja Magajne in podružničnih osnovnih šol Senožeče in Vreme, pa so sodelovali tudi komandir Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica Alojz Žerak, policisti PP Sežana ter predstavniki občine Divača in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana.

Vzporedno so po triadah potekale različne delavnice, v katerih so sodelovali:

  • Cveto Kokalj, kriminalist v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Koper (delavnica o vrstniškem nasilju),
  • Sebastjan Mrak in Miran Gorenšek, policista Enote vodnikov službenih psov na PU Koper (prikaz dela s  službenimi psi),
  • Niko Kajtna in Janko Šenkinc, vodji policijskih okolišev na PP Sežana (predstavitev policijske opreme in delavnica o varni hoji čez cesto),
  • Simon Kastelic, policist ? inštruktor na Postaji prometne policije Koper, in Peter Kolenc, vodja policijskega okoliša na PP Sežana (delavnica o varni uporabi in vožnji s kolesi z motorjem in motornimi kolesi),
  • Roman Starman iz PU Koper in vodniki reševalnih psov iz Društva za reševalne pse Burja in Enote reševalnih psov Nova Gorica (prikaz dela reševalnih psov)
  • Jana Brajdih, zdravnica v Zdravstvenem domu Sežana (delavnica o postopkih reševanja zaradi prevelike količine drog),
  • Zvone Žnidaršič iz Zavoda Pelikan (delavnica o nevarnosti alkohola in drog v prometu).

IMG 4118

IMG 4090

IMG 4046

IMG 4207

Po zaključku delavnic je na parkirišču pri Zdravstvenem domu Divača potekala skupna akcija, in sicer reševanje prometne nesreče s telesnimi poškodbami, pri katerem so sodelovali sežanska zdravstveni dom ter zavod za gasilno in reševalno službo, policisti PP Sežana in prostovoljni gasilski društvi Divača in Senožeče.

IMG 4205

Sledilo je gasilsko tekmovanje, ki so se mu pridružili tudi vrhunski športniki, zaposleni v policiji: plavalca Matjaž Markič in Emil Tahirović ter atlet Matic Osovnikar.

IMG 4222

Prireditev se je zaključila z obiskom skupnosti Srečanje, Dom Pierinove komune v Vremskem britofu, ki deluje pod okriljem Zavoda Pelikan.