Sorodne objave

 

V okviru projekta Mladi voznik je bilo v torek, 15. aprila 2008, na Tehniški šoli Koper predavanje o varnosti v cestnem prometu, ki so se ga udeležili dijaki četrtega letnika tehniške gimnazije.

080415-MladiVoznik01Predavanje inšpektorja Viktorja Zinreiha


Pred vrati je sprejem novega Zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP), zato policisti poleg represivnega dela izvajajo tudi veliko preventivnih projektov. Policisti Policijske uprave Koper že drugo leto zapored uspešno izvajajo preventivni projekt Mladi voznik, ki ga vodi inšpektor Viktor Zinreih. Policijski inšpektor obiskuje srednje šole na območju PU Koper, praviloma zaključne letnike, in dijake seznanja z Resolucijo nacionalnega programa cestnega prometa ter t. i. Vizijo nič, s katero si policisti prizadevajo, da na slovenskih cestah ne bi izgubili niti enega življenja. Inšpektor dijakom predstavlja tudi policijska pooblastila in lokalno problematiko ter jim posreduje praktične nasvete o ravnanju v prometu.

080415-MladiVoznik02Dijaki Srednje tehniške šole


Predavanju, ki ga je pripravil inšpektor Zinreih, pa sta z veseljem prisluhnili tudi ena od profesoric ter v. d. ravnateljice Bojana Pečar Bole. Slednja je poudarila, da vsaka informacija lahko prispeva k boljšemu razumevanju problematike in k dvigu prometne kulture dijakov.

080415-MladiVoznik03Inšpektor kaže na enem od dijakov, kako uporabiti pupilometer.


Inšpektor je dijake pritegnil k aktivnemu sodelovanju. Pri tem so spoznali, da lahko vsak posameznik prispeva svoj delež k boljši prometni situaciji. Možnost aktivnega sodelovanja je dijake navdušila, največ zanimanja pa so pokazali za spoznavanje kazni in metod, ki jih policisti uporabljajo pri merjenju alkohola v krvi z alkotestom in etilometrom. Dijaki so lahko preizkusili tudi pupilometer, ki ga policisti uporabljajo, da bi preverili, ali voznik vozi pod vplivom prepovedanih drog.

PU Koper je o izvajanju preventivnega projekta seznanila vse srednje šole. Odziv je bil že lansko šolsko leto odličen, letos pa je zanimanje še večje, zato so tovrstne delavnice že izvedli v večini srednjih šol v Kopru, Izoli in Sežani.