Sorodne objave

 

V minulem tednu smo gorenjski policisti posebno pozornost namenili starejšim občanom in njihovi varnosti. Med preventivno akcijo Varno v tretjem življenjskem obdobju smo obiskali osem domov za upokojence, pet društev upokojencev, trideset cerkev in tri starejše občane na njihovem domu.

IMG 0001

 9. decembra 2010 smo obiskali dom starejših občanov v Srednji vasi v Bohinju (na fotografiji). Predavanja se je udeležilo 40 oskrbovancev doma, ki so bili v pogovoru s policisti zelo aktivni in so nam zastavili veliko vprašanj. Komandir Policijske postaje Bled Robert Račman in vodja tamkajšnjega policijskega okoliša Aleš Rozman sta oskrbovancem tudi pokazala, kako se nosita kresnička in odsevni trak, poučila sta jih tudi o samozaščitnem ravnanju.


Med tovrstnimi obiski smo starejšim razdelili več kot 800 odsevnih kresničk in trakov ter več kot 100 brošur s preventivnimi nasveti policije Ne pozabite na varnost. Nekaj preventivnega gradiva pa so prispevali tudi občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Kako pomembno je v cestnem prometu nositi odsevna telesa, smo starostnikom tudi nazorno pokazali. V cerkvi, na primer, smo ugasnili luči, osebo v vlogi pešca pa postopoma opremljali z odsevnimi telesi. Ko je bil oblečen samo v temna oblačila, ga v temi skoraj ni bilo opaziti! Ko pa si je nadel odsevni trak, je bila sprememba opazna. S prižiganjem svetilke smo nato oponašali snop avtomobilskega žarometa in tako dokazali, da odsevnik dejansko izjemno izboljša vidnost cestnoprometnih udeležencev.

Odzivi na našo preventivno akcijo so bili zelo pozitivni, tako da bomo projekt ponovili tudi naslednje leto, ponovno pred t. i. zimsko sezono.