Na socialnih omrežjih se je pojavil posnetek poskusa tatvine dveh koles na Slovenski cesti v Ljubljani. Mimoidoči občan naj bi dogodek posnel v torek, 4. julija 2017.

posnetek kolesa tarci

Na podlagi posnetka so ljubljanski policisti ugotovili identiteto moškega na posnetku, vendar pa do tega trenutka lastnika koles še nista podala prijave o morebitnem poškodovanju kolesa.

kolesi04072017

Lastnika koles na zgornji fotografiji zato prosimo, naj se zglasita na Policijski postaji Ljubljana Center ali pokličeta na številko 01 475 06 00 ali na interventno številko 113, zaradi nadaljnjih postopkov in zbiranja obvestil.


Čeprav je v konkretnem primeru občan s snemanjem preprečil morebitno tatvino kolesa, pa ljubljanski policisti občanom vsekakor odsvetujemo, da bi sami poskušali preprečiti tatvino, saj nikoli ne vejo, s kom imajo opravka in kaj je storilec pripravljen narediti, da bi mu uspelo pobegniti. Vaša lastna varnost naj bo pomembnejša! Svetujemo, da občani v takšnih primerih nemudoma obvestijo policijo in si poskušajo zapomniti čimveč podatkov o osebi (opis, smer bega ipd.).

Ob tem dodajamo, da so posnetki tatvin policiji v pomoč in lahko v nadaljevanju tudi služijo kot obremenilni dokaz zoper osumljenca. V konkretnem primeru je občan posnetek najprej objavil na družabnem omrežju. Vendar pa je z operativnega vidika bolje, da si posnetke najprej ogleda policija in poskuša identificirati storilca, saj bi lahko storilec na spletu prepoznal sam sebe in se tako znebil ukradenega kolesa ter uničil morebitne druge materialne dokaze, pomembne za kazenski postopek. Objava fotografij je na spletu smotrna šele kasneje, če policija z lastno dejavnostjo v določenem času ne identificira storilca.