Sorodne objave

Varno na kolo 19. marec 2021
 

Tatvine koles so dokaj pogosto kaznivo dejanje. V Sloveniji je ukradenih oziroma prijavljeno pogrešanih letno okoli 3.000 koles. Tatovi niso izbirčni; kradejo vse vrste koles, ne glede na vrednost in znamko. Zanje je najpomembneje, da je njihov podvig čim lažji. Zato vam svetujemo, da raje dobro zavarujete svoje kolo in ne ponujate priložnosti nepridipravom.

Zapišite si tudi podatke o kolesu (v pomoč vam je lahko naslednji obrazec) in ga fotografirajte. Oškodovanci ob prijavi kraje namreč navadno znajo povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj. Več je podatkov, ki jih policisti dobijo ob prijavi tatvine, večja je možnost, da se kolo identificira in nazadnje tudi vrne lastniku

Obrazec - opis kolesa

Ali bi policistu ob prijavi tatvine znali opisati, kakšno kolo so vam ukradli? Pomagate si lahko z obrazcem

tatvine koles

Za varnost svoje lastnine lahko največ storite sami.

OpisKolesa Obrazec 2022

Nasveti za varovanje kolesa

  • Kolo, ki dlje časa ni v uporabi, hranite v zaklenjenem prostoru.
  • Če ga morate pustiti na prostem, naj bo prostor obljuden in dobro razsvetljen.
  • Zaklenite ga z dobro ključavnico! Ključavnice slabše kakovosti za tatove koles niso nikakršna ovira. Najbolje je, če kolo priklenete k ograji (hkrati za okvir kolesa in eno od koles).
  • Zapišite si podatke o kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte vgravirati. Pri opisu si lahko pomagate z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu.
  • Če vam ukradejo kolo, tatvino prijavite policiji. Ob prijavi podajte policistu vse podatke, ki jih bo od vas zahteval.


Če vam ukradejo kolo, je smiselno pregledati tudi seznam najdenih predmetov na spletni strani policije. Storilci lahko namreč kolo uporabijo samo kot transportno sredstvo in ga potem zavržejo. Takšna kolesa so evidentirana kot najdena. Če ni mogoče ugotoviti lastnika, so pozneje prodana na dražbi najdenih stvari.

Povezane vsebine

Varno na kolo
Varnost premoženja