Sorodne objave

 

26-letni moški iz okolice Maribora, ki je v ponedeljek zvečer, 13. marca 2017, večkrat streljal na 36-letnega moškega in ga poskušal umoriti (o čemer smo že obveščali), je bil včeraj zvečer, 15. marca, s kazensko ovadbo priveden k dežurni preiskovalni sodnici Okrajnega sodišča v Mariboru. 

Podrobnosti kriminalistične preiskave tega kaznivega dejanja je danes predstavil Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

Zvočni posnetek izjave Robert Munde (mp3) 


Z obsežno policijsko preiskavo smo ugotovili, da je osumljenec oškodovanca poskušal umoriti na treh različnih lokacijah v Mariboru.

Prvič je na oškodovanca, ki je bil v avtomobilu skupaj z 32-letno žensko in štiriletnim otrokom, streljal na parkirišču nekdanje trgovine Lesnina v Hočah. Zato je oškodovanec sunkovito odpeljal proti centru mesta. Osumljenec mu je ves čas sledil oz. ga zasledoval, in sicer z belim bmw-jem serije 6. Med begom oz. zasledovanjem sta vozila po stari cesti od Hoč proti Betnavi, mimo Papeške ceste in zatem po Streliški in Ljubljanski ulici ter po Cesti proletarskih brigad v Mariboru, kjer je oškodovancu uspelo pobegniti.

Zatem se je osumljenec presedel v drugo vozilo, in sicer belo škodo octavio, s katero je oškodovanca, ki je bil tokrat sam v vozilu, izsledil med njegovo vožnjo proti avtocesti A1, v Hočah. Po vstopu na avtocesto A1 ga je prehitel in mu zaprl pot ter ga tako prisilil, da je ustavil. Osumljenec je izstopil iz svojega vozila in streljal proti oškodovancu, ki je z vzvratno vožnjo po avtocesti, vse do prvega semaforiziranega križišča v Hočah, uspel pobegniti in odpeljati nazaj proti centru mesta, po Tržaški in Titovi cesti.

Tudi tokrat mu je osumljenec sledil, in ko se mu je v bližini trgovine Harvey Norman na Tržaški cesti uspel približati, je med vožnjo večkrat ustrelil proti njemu. Eden od nabojev je prebil prtljažni del vozila in naslonjalo zadnjega ter sprednjega levega sedeža in nato ledveni del oškodovanca. Kljub temu je oškodovancu uspelo, da je z vožnjo nadaljeval proti centru mesta in da je pobegnil na policijsko postajo.

26-letni osumljenec se je po storjenem dejanju oz. istega dne, nekaj minut pred polnočjo, na prigovarjanje svojcev sam predal policiji.

V predkazenskem postopku smo ugotovili, da je osumljeni 26-letni moški utemeljeno osumljen kaznivega dejanja poskusa umora po členu 116/I-4 Kazenskega zakonika, v zvezi s 34. členom istega zakona, in kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po členu 314/I KZ, saj sta bili pri prvem streljanju v vozilu oškodovanca še 32-letna ženska in 4-letni otrok, prav tako pa je osumljenec streljal na oškodovanca med vožnjo v cestnem prometu in z objestno vožnjo ogrožal ostale udeležence v cestnem prometu.

Ugotovili smo tudi, da je osumljenec utemeljeno osumljen še kaznivega dejanja nasilja v družini po členu 191/I KZ-1, ker je v letih 2015 in 2016, v družinski skupnosti, večkrat pretepel zunajzakonsko partnerko. 

Za kaznivo dejanje poskusa umora je predpisana zaporna kazen najmanj petnajstih let, za kaznivi dejanji povzročitev splošne nevarnosti in nasilje v družini pa zaporna kazen do petih let. Motiva za dejanje 26-letnika sta bila ljubosumje in maščevanje.