Sorodne objave

 

Policisti skrbimo za varnost tudi na celinskih vodah, zato smo policisti Policijske postaje Ptuj 18. maja 2018 na Ptujskem jezeru izvedli poostren nadzor, ki je vključeval preverjanje plovil, članov posadk, prevoz oseb in blaga ter izvajanje plovbnega režima.

Tako kot na cesti tudi na celinskih vodah veljajo pravila, ki določajo, kako, kje in kdaj se lahko izvaja plovba. Policisti na tem področju sicer ne beležimo hujše problematike, na seznamu najpogostejših kršitev so na primer upravljanje s čolnom brez veljavnega potrdila o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna oziroma potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna, upravljanje plovila pod vplivom alkohola ter plovba izven določenih con in časa. Kršitve so tudi, kadar čolni niso vpisani v vpisnik čolnov ali nimajo sklenjene pogodbe o zavarovanju odgovornosti za škodo, ki jo z uporabo povzročijo tretjim osebam …

coln3cv

Za upravljanje s čolnom ali vodnim skuterjem je treba imeti potrdilo o opravljenem preizkusu (za čolne do 7.35 kW in 7 metrov dolžine; starostna omejitev je najmanj 16 let) oz. potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna (pri močnejših in daljših čolnih), pri katerih velja omejitev starosti najmanj 16 let do 12 metrov dolžine čolna ter 18 let za čoln, ki je daljši od 12 metrov oz. gliser.

Policisti preverjamo tudi obvezno opremo, kamor sodijo:

  • sidro ali drugo sredstvo za sidranje z najmanj 15 metrov dolgo vrvjo ali verigo za sidranje in dvoje vrvi za privez skupne dolžine najmanj 30 metrov ter ustrezne jakosti,
  • dve ustrezni vesli (čoln do 5 metrov dolžine)
  • vedro s korcem (zajemalko) oz. vodno črpalko,
  • luči in dnevne oznake po predpisih o izogibanju trčenju na morju.

coln1cv

Policijski patruljno-reševalni čoln z oznako P-25 je v prvi vrsti namenjen za opravljanje policijskih nalog na celinskih vodah, kamor sodijo nadzor nad varnostjo plovbe, nadzor plovnih poti, ekologija ter reševanje ljudi in premoženja, iskalne akcije ipd. Gre za čoln dolžine 5,20 m z vodoodpornim trupom iz aluminija in napihljivimi zračnimi komorami oz. tubusi, njegovo službeno ime pa je Piton. Ker so naravne vode privlačne tudi za kopanje in druge športne aktivnosti, še poudarjamo, da kopanje ali rekreiranje ni varno povsod. Tako imenovana divja kopališča so brez upravljalcev in reševalcev iz vode, ki skrbijo za varnost in nudijo prvo pomoč, zato sta tam kopanje oz. rekreacija na lastno odgovornost.

Še nekaj nasvetov za večjo varnost v in ob vodi