Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Murska Sobota smo prejeli že več prijavizsiljevanja prek spleta in družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci so bile najpogosteje mladoletne osebe (tako fantje kot dekleta), nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih. Storilci so izkoristili njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Ugotavljamo, da poleg finančne škode izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.

V omenjenih primerih se vse skupaj začne tako, da se neznanec ali neznanka, navadno pod izmišljenim imenom in z lažnim profilom, izdaja za žrtvinega sovrstnika. Po potrditvi "prijateljstva" na družbenem omrežju neznanec mladoletnemu ali odraslemu uporabniku pošlje nekaj zasebnih sporočil in predlaga, naj vsa njuna nadaljnja komunikacija poteka prek drugih spletnih omrežij za hitro komuniciranje, predvsem prek storitev z videokomunikacijo, kot je Skype.

Po nekaj stikih, ko se med njima vzpostavi (lažno) zaupanje, neznanec izkoristi informacije, ki jih je o sebi dala žrtev, in uporabnika pripravi do tega, da mu pošlje svojo golo fotografijo ali da se sleče, v skrajnih primerih celo samozadovoljuje pred kamero. Neznanec to početje posname, nato pa se začne izsiljevanje. Od žrtve zahteva še več podobnih spolnih aktivnosti ali nove, še bolj intimne fotografije. Ali pa zahteva denar. V primeru, da žrtev denarja ne da, grozi, da bo žrtvine intimne posnetke objavil na spletu, forumih in portalih, ki jih obiskujejo žrtvini prijatelji. Grozi tudi, da jih bo poslal njenim znancem ali staršem ter sodelavcem in delodajalcu, če je žrtev zaposlena.

ne bodi kot lukaVideo

Zato policisti svetujemo:

Pri pojavu internetnih prevar in zlorab prevaranti najpogosteje privabljajo žrtve prek spletnih strani. Zato je pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju prek interneta dobro preveriti, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju na določeni spletni strani. Med prevarami prek elektronske pošte so najbolj znana nigerijska pisma, kjer nas želijo napadalci prepričati v sodelovanje. Vedno pogostejši so napadi Phishing, kjer napadalci prek ponarejenih elektronskih sporočil zavajajo osebe oziroma podjetja, da posredujejo zaupne informacije, številke kreditnih kartic, številke računov, PIN kode ipd. neznani osebi. Pojavlja se tudi nova tehnika internetnih zlorab Pharming, ki vključuje spreminjanje naslovov sistema DNS, tako da uporabnik ne obišče originalnih spletnih strani, ampak druge, narejene posebej za zbiranje zaupnih podatkov oziroma za krajo identitete.

V zvezi z internetnimi prevarami in zlorabami policisti svetujemo, da ravnate odgovorno in preudarno pri uporabi svetovnega spleta. Če postanete žrtev, poiščite pomoč in podajte prijavo policiji.