Sorodne objave

 

Pred martinovim so nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov poostrili tudi na Goriškem, ob tem pa so tamkajšnji policisti v sodelovanju z goriškimi občinami tudi letos pripravili še preventivno akcijo Alkohol ubija - največkrat nedolžne. Ta bo potekala danes, 10. novembra 2017, med 16. in 20. uro, in sicer na območju Nove Gorice, Šempetra pri Gorici in v Goriških brdih. Cilj akcije je osveščati voznike o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola.

Že več let zapored je pobudnik akcije Policijska uprava Nova Gorica, pri organizaciji pa sodelujeta sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri občinah Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba. Tudi letos bodo v središču Nove Gorice, preko vozišča na Kidričevi ulici, izobesili večji preventivni transparent s sloganom Alkohol ubija - največkrat nedolžne, na katerem bo poudarjeno število 78, ki pomeni število smrtnih žrtev v cestnem prometu v prometnih nesrečah v obdobju 2000-2017 na cestah na območju PU Nova Gorica, ko so povzročitelji vozili pod vplivom alkohola.

Poleg tega bodo policisti Policijske postaje Nova Gorica skupaj s predstavniki občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu izvedli tudi preventivne aktivnosti v gostinskih lokalih na območju Nove Gorice in okolice, v Šempetru pri Gorici ter v Brdih. Obiskovalci, ki bodo to želeli, bodo lahko ob izhodu iz gostinskih lokalov opravili preizkus alkoholiziranosti z alkotestom (indikator alkoholiziranosti).

Če bo rezultat pokazal, da je preizkušanec užival alkoholne pijače, mu bodo policisti svetovali, naj se odloči za drugačno obliko prevoza (prevozi s svojci, prijatelji, organizirani prevozi z avtobusi oz. drugimi oblikami javnega prevoza, uporaba taksija …) in varno pripotuje domov, saj alkohol in vožnja nista združljiva. Tiste posameznike, ki bodo povsem trezni in bodo pri tem preizkusu alkoholiziranosti "napihali" 0,0, pa bodo predstavniki Združenja DrogArt simbolično nagradili. Pri opisanih aktivnostih bodo sodelovali tudi novinarji enega od novogoriških radiev, ki bodo tako na svoj način prispevali k večji varnosti na naših cestah, saj preventivne aktivnosti brez ustrezne medijske podpore nimajo pravega učinka.

Sicer pa v času od 6. do vključno 12. novembra 2017 po vsej Sloveniji potekajo nadzori nad psihofizičnim stanjem voznikov v okviru akcije Slovenija piha 0,0, ki jo že drugo leto zapored organizira ministrstvo za zdravje v sodelovanju s policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami. Tudi na območju PU Nova Gorica, na več lokacijah, bomo policisti ta konec tedna izvedli poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov.

Vse udeležence v cestnem prometu ponovno opozarjamo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo. Z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil vozniki ne ogrožajo samo svojega zdravja in življenja, ampak lahko z nepremišljenim ravnanjem trajno zaznamujejo svoje ali življenje drugih udeležencev v cestnem prometu! Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem prometu to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne


Statistični podatki - problematika alkohola v prometu na območju PU Nova Gorica

Po statističnih podatkih se je na območju PU Nova Gorica v prvih devetih mesecih 2017 zgodilo 700 (v enakem obdobju lani 712) prometnih nesreč. Pod vplivom alkohola je bilo v navedenem času 79 (76) povzročiteljev prometnih nesreč. V smrtnih prometnih nesrečah so bili pod vplivom alkohola 3 (1) udeleženci.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč je znašala 1,45 (1,51) grama alkohola na kilogram krvi. Pri smrtnih prometnih nesrečah je povprečna koncentracija znašala 1,98 (1,36) grama alkohola na kilogram krvi, pri nesrečah s hudo telesno poškodbo je koncentracija znašala 1,49 (1,02), pri prometnih nesrečah z lahko telesno poškodbo 1,54 (1,70) g/kg alkohola v krvi, pri nesrečah z materialno škodo pa 1,37 (1,50) g/kg alkohola v krvi.

Novogoriški policisti so v prvih devetih mesecih letos odredili skupno 8.147 preizkusov alkoholiziranosti in v 433 (238) primerih ugotovili stopnjo alkoholiziranosti, ki je bila večja od dovoljene. Povprečna stopnja alkoholiziranosti, ugotovljena pri kršitvah cestnoprometnih predpisov, znaša 1,01 (1,09) grama alkohola na kilogram krvi. Policisti so v tem času odredili tudi 66 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola, od katerih jih je bilo 29 (38) pozitivnih. Vozniki so v 5 (8) primerih strokovni pregled odklonili. Odrejenih je bilo tudi 59 (17) strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, od katerih je bilo 44 (11) pozitivnih, v 5 (8) primerih pa so vozniki odklonili strokovni pregled.