Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so 2. septembra 2010 v okviru preventivno-represivne akcije Varna pot v šolo poostreno nadzirali uporabo varnostnih pasov.

VarnostniPas2

Poostren nadzor je izvajalo več policijskih patrulj hkrati. Policisti so uporabo varnostnih pasov preverjali predvsem v mestnih središčih (Nova Gorica, Šempeter pri Gorici), saj pri voznikih in njihovih sopotnikih še vedno prevladuje zmotno mišljenje, da varnostni pas pri manjših hitrostih ni potreben. Učinek uporabe varnostnega pasu je namreč največji v primeru prometne nesreče pri hitrosti okoli 50 km/h.  

foto1

Policisti so med drugim nadzirali tudi hitrost.

 

Novogoriški policisti uporabo varnostnih pasov v letošnjem letu ocenjujejo kot ugodno, saj je 83 % udeleženih v prometnih nesrečah uporabljalo varnostne pasove. Slabša je uporaba varnostnih pasov pri sopotnikih, od katerih je varnostne pasove uporabljalo samo 57 % udeleženih v prometnih nesrečah. Še posebej sopotniki na zadnjih sedežih premalo uporabljajo varnostne pasove. V letu 2010 sta na območju Policijske uprave Nova Gorica v prometni nesreči umrla dva sopotnika, noben od njiju pa ni bil pripet z varnostnim pasom. 

foto5

Policisti bodo tudi v naslednjih mesecih nadaljevali s takšnimi akcijami za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu. Iz prometa bodo izločali objestne voznike in večkratne kršitelje cestnoprometnih predpisov.

Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo na strpno vožnjo in dosledno spoštovanje predpisov. Prometna kultura je namreč del splošne človekove kulture in jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se prične že v mladosti, zato bodimo za zgled najmlajšim in prispevajmo k večji varnosti nas in naših otrok.

foto2

 * * *

V včerajšnjem poostrenem nadzoru so novogoriški policisti skupno ustavili 163 voznikov motornih vozil. Pri tem so policisti izrekli globo 38 voznikom, od tega 2 tujima državljanoma. Zaradi prekrškov neznatnega pomena so policisti opozorili 11 voznikov. V poostrenem nadzoru policisti niso ustavili nobenega voznika, ki bi vozil pod vplivom alkohola.

Pri kontroli prometa so policisti ugotovili skupno 30 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov. Največ kršitev je bilo ugotovljenih pri voznikih in sopotnikih na prednjih sedežih (25) in na zadnjih sedežih (5). Vzpodbudno je dejstvo, da kršitev glede prevozov otrok in uporabe varnostnih pasov pri otrocih policisti niso ugotovili. Zaradi nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo so policisti izrekli globo 13 voznikom.

 

Nasveti in aktivnosti policije ob začetku šolskega leta

Prometna varnost