Sorodne objave

Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Policijsko postajo Črnomelj so 17. septembra 2008 v okviru projekta Otrok - policist za en dan obiskali učenci Osnovne šole Mirana Jarca, OŠ Loka, OŠ Komandanta Staneta Dragatuša, OŠ Vinica in OŠ Belokranjskega odreda Semič.

Učence sta sprejela komandir Policijske postaje Črnomelj Janez Obran in njegov pomočnik Manuel Vesel.

Predstavila sta jim vlogo policije v družbi pri zagotavljanju varnosti ljudi in njihovega premoženja. Seznanila sta jih z varnostno problematiko na območju policijske enote in nalogami, ki jih opravljajo dežurni policisti, policisti v patrulji, kriminalisti in vodje policijskih okolišev.

Po predstavitvi so otroci oblekli majice, si nadeli kape z napisom Otrok policist in si najprej ogledali prostore policijske postaje, kjer policisti delajo. Pred stavbo pa so si ogledali policijsko opremo in službena vozila, ki jih policisti uporabljajo pri vsakodnevnem opravljanju nalog. Učenci so si z navdušenjem ogledali alkotest, kovček za ogled kaznivih dejanj in prometnih nesreč, sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil in opremo policistov posebne policijske enote.

Otrokom policistom so omogočili še preizkus v streljanju s simulatorjem streljanja, nato pa so jih vodje policijskih okolišev odpeljali na teren, kjer so neposredno spoznali vlogo in naloge policistov. Sodelovali so v nadzoru cestnega prometa, kjer so "izvajali" meritve z laserskim merilnikom hitrosti.

Po "končani službi" so bili otroci policisti navdušeni nad poklicem policista, se zahvalili za darila in tako dobro predstavitev dela. Njihovi učitelji pa so izrazili željo, da bi s takšno obliko sodelovanja nadaljevali tudi v prihodnje, in se policistom Policijske postaje Črnomelj zahvalili za prisrčen sprejem.


Besedilo: Stane Smolič,
tiskovni predstavnik PU Novo mesto
Foto: PU Novo mesto