Sorodne objave

Schengenski kalkulator 26. oktober 2022
 

Vstop Slovenije v schengenski prostor so slovesno obeležili prebivalci in policisti z obeh strani državne meje na območju Policijske postaje (PP) Radlje ob Dravi. Slovesnosti ob ukinitvi mejnih prehodov so potekale v petek, 21. decembra 2007, v različnih časovnih terminih, na vseh treh mejnih prehodih.

Ob 10. uri je na mejnem prehodu za mednarodni promet Radelj potekala slovesnost, ki so jo pripravili občani občine Radlje ob Dravi in sosednje avstrijske občine Eibiswald. Svečanost so popestrili člani pihalnih orkestrov iz Radelj ob Dravi in Eibiswalda. Poleg prebivalcev so slovesnosti udeležili vidni politični predstavniki iz obeh strani državne meje. Prisotne sta pozdravila župana omenjenih občin ter avstrijski minister za delo in socialne razmere in državni sekretar Vlade Republike Slovenije dr. Vinko GORENAK. Srečanja so se udeležili tudi policisti z obeh strani državne meje ter komandir PP Radlje ob Dravi Milan NOVAK.

 

071228-Slovesnost01

Slovesnost na mejnem prehodu Radelj

071228-Slovesnost02

 

Ob 17. uri je podobna slovesnost, ki so jo pripravili občani Občine Muta in sosednje avstrijske občine Soboth, potekala na mejnem prehodu za meddržavni promet Pernice. Svečanost so posebej zaznamovali člani pihalnih orkestrov Pernice in Soboth, ki so zaigrali himni obeh držav in himno EU. Številnim obiskovalcem sta spregovorila župana občine Muta in Soboth. Zgodovinski oris vzpostavitve meje med Avstrijo in Jugoslavijo (1919) je lepo predstavil komandant mejne policijske enote Soboth. Srečanja so se udeležili policisti z obeh strani državne meje ter komandir PP Radlje ob Dravi Milan NOVAK in VPO Marijan KREVH.

 

071228-Slovesnost03

Slovesnost na Pernicah

071228-Slovesnost04

 

Ob 17. uri je potekala tudi slovesnost na mejnem prehodu za meddržavni promet Kapla, ki so jo pripravili občani Občine Podvelke in avstrijskih občin Arnfelz in Kicedsdorf. Ob številnih obiskovalcih so se srečanja udeležili tudi gasilci iz obeh držav, planinci, pohodniki in člani drugih društev. Župani omenjenih treh občin so družno prerezali leseno zapornico, ki so jo izdelali posebej za to priložnost. Srečanja so se udeležili policisti iz Republike Avstrije ter pomočnik komandirja PP Radlje ob Dravi Hubert IVANČIČ in vodja policijskega okoliša Janez OTOREPEC.

 

071228-Slovesnost05

Slovesnost na Kapli

071228-Slovesnost06

 

Fotografije: Milan NOVAK, komandir PP Radlje ob Dravi

 

Peter PUNGARTNIK, spec.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE