Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Na območju Policijske uprave Murska Sobota je "doma" preventivni projekt Akademija detektiva Frančeka, ki ga v Termah Banovci že dobri dve desetletji izvaja Policijska postaja Ljutomer.

Slika udeležencev in transparenta Akademije

Začetki Akademije detektiva Frančeka segajo v leto 1999

Po letu 1992, ko so se policisti – vodje varnostnih okolišev preimenovali v vodje policijskih okolišev, se je policija začela bolj ukvarjati tudi s področjem preventive. Na območju PU Murska Sobota so policisti med letoma 1995 in 1998, v času zimskih počitnic, v termalnem kopališču v Banovcih začeli izvajati animacije z otroki, ki so bili takrat tam na letovanju. Prvi osnutki preventivne aktivnosti "detektiva Frančeka" segajo v leto 1999, ko je vodja policijskega okoliša na PP Ljutomer prvič sodeloval s termalnim kopališčem. Takratni animator v kopališču je v svoje animacije za otroke vključeval tudi vsebine o tem, kako poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih. V tistem času je to pomenilo zgolj popestritev programa med zimskimi počitnicami, ko se je ob kopališču pojavil policist ter otrokom predstavil del svoje opreme in poklic.

Zaradi vse večjega interesa po sodelovanju ter čedalje večjega zanimanja med ljudmi in obiskanosti pa se je vodji policijskega okoliša PP Ljutomer in vodji animacije v termah leta 2009 porodila zamisel, da bi preventivno aktivnost nadgradili, jo dodatno osmislili ter seveda poimenovali. Tako je še isto leto nastal preventivni projekt z imenom Policijska akademija detektiva Frančeka, znan tudi pod kratico ADF. Da bi lahko uresničili svoje ideje, so ljutomerski policisti v sodelovanju z zaposlenimi v termah začeli s pripravo konkretnih vsebin, pri čemer so začeli prvotno ciljno skupino še razširiti, da v aktivnosti ne bi bili več vključeni le otroci in njihovi starši, ki letujejo v termah. Preventivna dejavnost ADF je dobila nov zagon in predvsem medijsko podporo (lokalni radio, spletni portali), določene poučne teme v scenarijih počitniške akademije pa so z leti pritegnile tudi pozornost večjih televizijskih hiš. Poleg tega pa so nosilci projekta k sodelovanju povabili prav vse okoliške osnovne šole na območju Ljutomera.

Slika otrok v vlogi detektivov

Otroci se v vlogi detektivov preizkusijo tudi sami.

Vizija projekta je otrokom približati policiste in jim obenem preventivno svetovati

Vizija preventivnega projekta ADF je bila že od vsega začetka otrokom približati policiste in njihovo delo ter jim skozi zgodbo svetovati, kako se obnašati v določeni situaciji. Tudi danes je temelj projekta enak, le da ni več osredotočen samo na otroke, ampak na širšo javnost, ki ji želimo pokazati, da policija ni samo represivni organ.

Tako za zaposlene v termah kot za sodelujoče policiste je projekt precejšen organizacijski zalogaj. Ker je tema projekta vsako leto drugačna, začne animator v sodelovanju z vodjo policijskega okoliša scenarij pisati že decembra. Vse je odvisno od tematike, ki se bo v dani situaciji odvijala. Bančni rop, ponarejen denar, terorizem, tatvina, ekološka kriminaliteta, varna raba interneta, kršitve cestnoprometnih predpisov, to so le nekatere teme, ki so jih pri ADF doslej raziskovali otroci. Veliko vsebin policisti črpajo iz med šolarji že utečenega preventivnega projekta Policist Leon svetuje ter jih nato prilagodijo.

Slika policistke pri predstavitvi poklica udeležencem Akademije

Med drugim otrokom in njihovim staršem vsakič predstavimo poklic policista in njegovo opremo. Ob tem otrokom tudi svetujemo, kako morajo ravnati, na primer, če na poti v šolo srečajo neznanca, če si na spletu dopisujejo z neznancem in podobno.

Glavni lik projekta je detektiv Franček, ki pa mu pri reševanju primerov pomagajo policisti

Aktivnosti med šolskimi zimskimi počitnicami potekajo vse dni in v teh dneh otroci raziskujejo zastavljeni problem. Glavni akter, ki na zabaven in humorističen način vodi celotno akademijo, je "detektiv Franček". Ko ne zmorejo več sami oziroma potrebujejo strokovno pomoč, pokličejo policiste. To je uvod v glavni del dogajanja, v katerega je vpeta celotna lokalna skupnost.

Slika udeležencev Akademije in detektiva

Detektiv Franček rešuje različne primere, kjer mu skupaj z otroki pri odkrivanju storilcev pomagajo policisti.

Ker pa tudi policisti PP Ljutomer niso strokovnjaki na vseh področjih, k sodelovanju povabijo še druge specializirane enote. Tako na primer policisti iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota s svojimi izkušnjami in prepoznavnim "šengenbusom" pokažejo, kako se odkrivajo ponarejeni dokumenti, prometni policisti iz Postaje prometne policije Murska Sobota se predstavijo z merilci hitrosti, sistemom Provida in "multaradarjem" ter udeležence opozorijo na pomen upoštevanja prometnih predpisov s posebnim poudarkom na nevarni prehitri vožnji in vožnji pod vplivom alkohola. Prav nobena akcija ne mine brez prisotnosti policistov vodnikov službenih psov iz Enote vodnikov službenih psov Murska Sobota, ki na svojevrsten način prikažejo uporabo službenih psov v različnih situacijah.

Povezane vsebine

Preventivni projekti