Sorodne objave

Pozor, žeparji! 7. januar 2023
Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Leta 2014 so na Policijski upravi Novo mesto zasnovali projekt Blazinice tolažbe, namenjen lajšanju stiske otrok, ki se znajdejo v policijskih postopkih, tudi zaradi nasilja v družini.

Slika izdelave blazinic tolažbe

Blazinice so sestavljene iz dveh, ročno sešitih aplikacij rožic iz živopisanega blaga. Izdelane so brez uporabe šivalnega stroja, v tehniki patchwork ali krpanke. Osnova je 14 šestkotnikov, ki simbolno predstavljajo znak policije.

Ročno sešite blazinice so namenjene otrokom, ki so priče ali so udeleženi v dogodkih, ki jih obravnavajo policisti (nasilje v družini, prometne nesreče, nasilna kazniva dejanja, kršitve javnega reda in miru, samomori ipd.), oziroma otrokom, ki so žalostni, poškodovani ali jih je strah. Namen projekta je, da policisti blazinice ob takih dogodkih podarijo otrokom in na ta način poskušajo najmlajšim omiliti bolečo izkušnjo. S tem dejanjem otrokom sporočijo, da jim lahko zaupajo in da lahko pri policistih vedno poiščejo pomoč.

Slika izdelave blazinic tolažbe

Pobudnica projekta je Stanislava Zupanc, policistka s Policijske postaje Dolenjske Toplice. Njena želja je bila, da bi blazinica, ki bi bila otrokom v tolažbo in bi jih lahko spremljala v težkih trenutkih, simbolizirala nevidne povezave in tako tkala niti med ljudmi ter ozaveščala javnost, da je policija tukaj, da pomaga.

Najprej so blazinice več mesecev izdelovale zaposlene na Policijski upravi Novo mesto, kasneje pa so znanje o izdelavi prenašale še na druge policistke in policiste po vsej Sloveniji, ki jih vodi skrb za sočloveka.