Sporočila za javnost

Zaradi spremembe Zakonika o schengenskih mejah od 7. aprila tudi na mejnih prehodih na slovenski južni meji izvajamo poostren nadzor vseh potnikov. Ob sistematičnem preverjanju vseh oseb so slovenski policisti ta vikend in v začetku tedna obravnavali več nezakonitih poskusov prehoda meje in drugih kršitev tako na mejnih prehodih kot tudi na zeleni meji.

V Policiji smo zato okrepili nadzor tako na zeleni meji kot na mejnih prehodih.

Včeraj so policisti prijeli 18 nedovoljenih migrantov, ki so v Slovenijo vstopili prek zunanje schengenske meje. 13 od teh so vrnili na Hrvaško, pet jih je zaprosilo za azil.

Od petka do nedelje, tj. od 21. do 23. aprila 2017, pa so policisti obravnavali 16 kršitev na notranjih in 19 kršitev na zunanjih mejah.

Pri odkritih primerih nedovoljenega prestopa notranje meje gre v večini primerov za potnike na avtobusih, ki vstopijo iz Italije v Slovenijo brez ustreznega potovalnega dokumenta (potnega lista). Pri sebi imajo največkrat pretečena dovoljenja za prebivanje in prošnjo za podaljšanje dovoljenja ali pa gre za prosilce za azil v drugih državah članicah.

Odkrili smo tudi več primerov nedovoljenega prehajanja zunanje schengenske meje. Skupino tujcev, ki so mejo prečkali peš, so odkrile patrulje, in sicer na zeleni meji. Šlo je za neorganizirane prehode.

V dveh primerih smo odkrili tudi organizirano sprovajanje. Policisti so podali kazensko ovadbo po 308. členu kazenskega zakonika. V prvem primeru je na območju PU Novo mesto hrvaški državljan v vozilu prevažal 3 državljane Turčije in 1 državljana Sirije. V drugem primeru pa je na območju PU Koper srbski državljan v vozilu prevažal 2 državljana Turčije in 2 državljana Kosova.

V enem primeru so državljan Nemčije in 3 državljani BiH, ki so se z vozilom hoteli izogniti gneči na Mejnem prehodu Gruškovje, zaradi napačne navigacije pripeljali na območje Republike Slovenije preko kraja Meje-Zloganje. Iskali so Mejni prehod Zavrč.

V enem primeru so policisti Policijske postaje Logatec na počivališču Lom prevzeli v postopek 3 državljane Afganistana, ki so na istem počivališču prišli iz tovornega vozila, ki ga je vozil državljan Turčije. Opravljen je bil ogled in morebitna prepoznava suma kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika, vendar vozniku ni bilo mogoče očitati kaznivega dejanja, saj so ilegalni prebežniki prerezali cerado tovornega prostora in se skrili v tovorni prostor vozila, in sicer na območju Hrvaške, nato pa na počivališču Lom zapustili vozilo.

Glede na aktualno dogajanje in smeri gibanja ilegalnih migracij policija opravlja aktivno opazovanje zelene meje ob končnih delih začasno postavljenih tehničnih ovir in na mestih, kjer so povezovalne poti iz smeri Hrvaške.

Še vedno velja, da se tokovi nedovoljenih migracij združujejo v Srbiji, od koder se cepijo proti Hrvaški, Madžarski, Romuniji in v zadnjem času tudi proti Bosni in Hercegovini. Ne glede na to je treba upoštevati predvsem situacijo v Turčiji, ki je najbolj pomembna tranzitna država s področja nedovoljenih migracij. Situacija, povezana z izvajanjem dogovora med EU in Turčijo, pričakovana in neuresničena vizumska liberalizacija in veliko število migrantov v Turčiji so dejavniki, ki vplivajo na negotovost morebitnega razvoja migracij.

Pri načinih nezakonitega prestopa meje je potrebno izpostaviti problematiko skrivanja ilegalnih migrantov v prevoznih sredstvih, kot so vlaki in tovorna vozila. Poudariti velja, da je bistven del problematike odkrit v sklopu skupne mejne kontrole s hrvaškimi varnostnimi organi, obravnavan torej na hrvaški strani.

Od 7. aprila na zunanjih schengenskih mejah sistematična mejna kontrola vseh potnikov

Ob zastojih na večjih mejnih prehodih lahko izberete katerega izmed manj obremenjenih