Sorodne objave

 

Sprememba Zakonika o schengenskih mejah tudi na mejnih prehodih na slovenski južni meji uvaja poostren nadzor vseh potnikov. Sistematično preverjanje vseh oseb, tudi državljanov Evropske unije, se začne izvajati že 7. aprila 2017.

Ob zastojih na večjih mejnih prehodih lahko izberete katerega izmed manj obremenjenih


V Uradnem listu Evropske unije (štev. L 74/1 z dne 18. 3.2017) je bila objavljena Uredba (EU) 2017/458 Evropskega parlamenta in Sveta s 15. marca 2017 o spremembi Uredbe (EU) 2016/399 v zvezi z okrepljenim preverjanjem v ustreznih zbirkah podatkov na zunanjih mejah. Gre za spremembo Zakonika o schengenskih mejah, ki bo spremenila dosedanje standarde opravljanja mejne kontrole predvsem pri državljanih Evropske unije in drugih osebah, ki uživajo pravico do svobode gibanja.

kontrola vseh potnikov

Če je bilo do sedaj dovolj, da so mejni policisti pri teh potnikih izvedli temeljno mejno kontrolo, tako da so s hitrim in enostavnim preverjanjem ugotavljali veljavnost potnih listin, bodo isti potniki odslej deležni sistematične mejne kontrole (preverjanja) v naslednjih bazah podatkov: schengenskem informacijskem sistemu (SIS), Interpolovi podatkovni zbirki o ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih ter v nacionalnih zbirkah podatkov o ukradenih, protipravno odtujenih, izgubljenih in razveljavljenih potnih listinah.

Policisti bodo potovalne dokumente za prestop meje pri vseh potnikih preverjali s pomočjo posebnih čitalnikov, in sicer vsak dokument posebej in pri vsakem prestopu meje. Uredba namreč ne predvideva izjem glede sistematičnega preverjanja. Na mejnih prehodih, kjer se izvaja mejna kontrola skupaj s hrvaškimi organi, bo enak postopek izvedel tudi hrvaški policist.

kontrola vseh potnikov3

 Zaradi spremenjenega načina dela mejnih policistov se bodo podaljšali postopki mejne kontrole pri posameznih potnikih, ob zgostitvah prometa (med prazniki in v turistični sezoni) pa pričakujemo, da se bodo podaljšale tudi čakalne dobe za prestop meje s Hrvaško na določenih mejnih prehodih, in sicer tako pri vstopu v Slovenijo kot izstopu iz nje.
 

Da bi se izognili morebitnim nevšečnostim, slovenskim državljanom svetujemo:

  • preverite status svojih dokumentov, še posebej, če so vam bili v zadnjih dveh letih odtujeni, ste jih izgubili ali so bili razveljavljeni. Treba je namreč zagotoviti pravilnost vpisov v nacionalnih in drugih bazah podatkov;
  • pravočasno poskrbite za veljavnost svojih potovalnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista);
  • pred odhodom na pot preverite informacije o stanju na mejnih prehodih (informacije o razmerah na državnih cestah objavlja Prometno-informacijski center oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518);
  • če niste vezani na tedenske turistične aranžmaje, ki se začenjajo in zaključujejo čez vikend, se prestopanju meje s Hrvaško ob koncih tedna raje izognite;
  • bodite strpni in upoštevajte navodila policistov na mejnih prehodih in na poti do meje oziroma v notranjosti.

kontrola vseh potnikov2

Sistematično preverjanje se uvaja z namenom preprečevanja kakršnih koli groženj notranji varnosti in javnemu redu držav članic, ne glede na izvor takšne grožnje, tudi kadar taka grožnja prihaja s strani državljanov EU. Na uvedbo spremembe je predvsem vplival pojav tujih terorističnih borcev, med katerimi so mnogi državljani EU. Opisana sprememba, ki se bo začela izvajati 7. aprila 2017, bo prispevala k omejevanju tveganja pri vstopu oziroma izstopu iz EU.

Čeprav bo slovenska policija izkoristila vse zakonodajne, infrastrukturne, tehnične in kadrovske možnosti, da bi čim bolj zmanjšala vpliv spremenjene zakonodaje, se čakalnim dobam zaradi podaljšanja postopkov mejne kontrole žal ne bo možno povsem izogniti.


Zvočni posnetek izjave Roberta Moreta, (mp3)
predstavnika Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi


Preberite tudi:

Intenzivno delo policistov na področju varovanja državne meje (25. 4. 2017)

Kljub začasnemu odstopu od sistematičnega nadzora se med prazniki ne bomo izognili zastojem (sporočilo za javnost, 13. 4. 2017)

Iščemo rešitve za potovanja brez večjih zastojev na mejnih prehodih (sporočilo za javnost, 10. 4. 2017)

Sprejeli ukrepe za zmanjšanje čakalnih dob na mejnih prehodih (sporočilo za javnost, 9. 4. 2017)

Fank obiskal policiste na nekaterih mejnih prehodih (sporočilo za javnost, 7. 4. 2017)

Ob zastojih na večjih mejnih prehodih lahko izberete katerega izmed manj obremenjenih (sporočilo za javnost, 7. 4. 2017)

Fank: Policisti bodo storili vse, kar bo v njihovi moči, da bi bilo zastojev na mejah čim manj, ljudi pa pozivamo k strpnosti (sporočilo za javnost, 5. 4. 2017)

Delo na mejnih prehodih bomo prilagodili operativnim razmeram in varnosti policistov  (sporočilo za javnost, 4. 4. 2017)

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi