Sporočila za javnost

Na delu zunanje schengenske meje v Sloveniji poteka ta teden, med 7. in 11. aprilom 2008, vaja, ki jo izvaja slovenska policija skupaj s pripadniki drugih evropskih policij, napotenimi v okviru Frontex-a, agencije za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije.

T. i. enote za hitro posredovanje na meji (RABIT - Rapid Border Intervention Teams), sestavljene iz slovenskih in 30 tujih policistov, ki jih je za sodelovanje v skupni vaji v Slovenijo napotil Frontex, bodo pri nas izvajale naloge nadzora državne meje. Na ta način bomo v praksi preverili izvajanje pooblastil pripadnikov enot za hitro posredovanje, agencija Frontex pa bo preverila tudi logistično izvedbo vaje.

Na Policijski postaji Podlehnik (Podlehnik 8c, 2286 Podlehnik) na območju Policijske uprave Maribor bomo zato v četrtek, 10. aprila 2008, ob 11. uri organizirali novinarsko konferenco, na kateri vam bomo podrobneje predstavili namen in potek skupne vaje ter aktivnosti enot za hitro posredovanje na meji. Na novinarski konferenci bosta sodelovala vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek in namestnik izvršnega direktorja agencije Frontex Gil Arias. Po novinarski konferenci bomo predstavnikom medijev omogočili obisk mejnega prehoda ter snemanje oz. fotografiranje policistov, ki sodelujejo pri vaji.

Spoštovani novinarji, vljudno vabljeni!

Zaradi organizacije skupnega avtobusnega prevoza iz Ljubljane do Podlehnika (s parkirišča Tivoli v Ljubljani se bomo odpravili ob 8.15) vas prosimo za potrditev udeležbe, in sicer do srede, 9. aprila, do 12. ure na e-naslov Nuške Tavčar, predstavnice policije za odnose z javnostmi (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oz. telefon: 041 711 795). V Ljubljano se bomo z organiziranim avtobusnim prevozom vrnili predvidoma ob 16. uri.