Sporočila za javnost

Trije strokovnjaki iz policije so skupaj s predstavniki drugih ministrstev in vladnih služb včeraj, 18. 10. 2007, v Centru Evropa v Ljubljani informatorjem na evrofonu (080-2002) predstavili schengensko tematiko.

Seminar, organizirali so ga pri Uradu vlade RS za komuniciranje, je bil namenjen evrofonistom, tj. 20 študentom, ki delajo kot informatorji v kontaktnem centru in predavatelji po osnovnih šolah in ki odgovarjajo na vprašanja državljanov o Evropski uniji in na vprašanja z drugih področij, da bi se seznanili s schengensko tematiko.

evrofon1

Robert Furman iz Službe generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi, strokovnjak za schengen v policiji, je informatorjem podal zgodovinski pregled nastajanja schengenskega pravnega reda in opisal potek širitve schengenskega območja.

evrofon2

V naslednjem predavanju jim je Dušan Kerin, vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v Upravi kriminalistične policije na GPU, predstavil schengenski informacijski sistem - kaj je SIS, kaj vse vsebuje ter zakaj je pomemben za delovanje schengenskega sistema.

evrofon3 Kerin

Po predavanju predstavnice Urada informacijske pooblaščenke, ki je študentom opisala, kako je z varstvom osebnih podatkov v schengenskem informacijskem sistemu, predstavnice Ministrstva za zunanje zadeve, ki je predstavila vizumsko politiko, in predstavnika iz Carinskega urada Nova Gorica, ki je očrtal vlogo in naloge carine na zunanji meji EU, je s svojim predavanjem nastopil še Darko Poštrak, vodja Oddelka za državno mejo v Sektorju mejne policije v Upravi uniformirane policije na GPU. Poslušalcem je pojasnil, kako v praksi poteka delo na schengenski meji oz. kako bo policija, ko bo v schengenskem območju, izvajala mejno kontrolo in varovanje meje.

evrofonisti10

Avtor fotografij: Dean Božnik