Elektronski sistem policije za prijavo gostov pri gostiteljih, ki nimajo registrirane dejavnosti PDF natisni E-pošta

 

Na podlagi Zakona o prijavi prebivališča (ZPPreb-1), ki se je začel uporabljati 13. avgusta 2017, smo v Policiji pripravili elektronski sistem policije za prijavo gostov.

PG vstopna tockaVstop v aplikacijo
Aplikacija omogoča vsem tistim posameznikom, ki po Zakonu o gostinstvu niso zavezani k vpisu nastanitvenega obrata v register nastanitvenih obratov, da svoje goste prijavijo policiji.

 

To so vsi tisti posamezniki, pri katerih gostje ne prenočujejo proti plačilu, oziroma tisti, ki nimajo registrirane dejavnosti, da bi se jih lahko štelo za sobodajalce, se pa po zakonu štejejo za gostitelja (zapori, prevzgojni domovi, vzgojni zavodi, zavodi za usposabljanje oziroma njihovi dislocirani oddelki, bolnišnice oziroma zdravstveni zavodi, študentski in dijaški domovi, ko niso registrirani za opravljanje dejavnosti oddajanja za namen turizma, planinske koče brez stalne internetne povezave).

 

Elektronski sistem policije lahko uporabite tudi za prijavo tujcev (če niso državljani Republike Slovenije), ki se ne nastanijo pri stanodajalcih oziroma gostiteljih, torej za prijavo sorodnikov, prijateljev, znancev, ki pridejo k vam na obisk in bivajo pri vas. V tem primeru ne vam ne vašemu obiskovalcu iz tujine ni treba še osebno na policijsko postajo.

Ob tem pa opozarjamo, da je odgovornost za prijavo na strani tujca. Kaj to pomeni? To pomeni, da se je on dolžan prijaviti na policijsko postajo v roku treh dni po prestopu državne meje in odjaviti pred odhodom, ne glede na trajanje nastanitve. Če mu boste torej obljubili, da ga boste prijavili prek spletne aplikacije, pa potem na to pozabili in ga ne prijavili, bo v tem primeru v prekršku on, ne vi, saj je odgovornost za prijavo na njegovi strani. On mora poskrbeti, da je res prijavljen (bodisi osebno z obiskom na policijski postaji bodisi z vašo pomočjo oz. vašo prijavo prek spletne aplikacije).

 

Prijava gosta (vstop v aplikacijo)

 

V aplikacijo se prijavite s svojim digitalnim potrdilom, ki omogoča enoznačno identifikacijo. Zaupanja vredni certifikati so: SIGOV-CA, SIGEN-CA, PostarCA, AC NLB, Halcom CA, MORS.

Podatki, ki jih morate posredovati policiji preko aplikacije, so:

 • zaporedna številka prijave gosta
 • ime in priimek gosta
 • datum rojstva gosta
 • spol gosta
 • državljanstvo gosta
 • številka in vrsta identifikacijskega dokumenta gosta (npr. osebna izkaznica, potni list)
 • datum prihoda in odhoda gosta
 • ura prihoda in odhoda gosta
 • datum prijave in odjave gosta
 • podatki o gostitelju: ime in priimek, EMŠO in naslov
 • naslov, kjer bo gost pri gostitelju nastanjen (točen naslov in kraj).

V primeru težav z aplikacijo se obrnite na tehnično pomoč Policije na telefonsko številko (01) 428 4444 ali na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

Gostitelj mora posredovati točne podatke o gostih. Če gostitelj gosta ne prijavi ali pa so dani podatki napačni, je za kršitev predvidena globa od 500 od 1.500 evrov.

 

Pomembno!

Tisti gostitelji, ki imajo svoje nastanitvene obrate vpisane v register nastanitvenih obratov (RNO), pa morajo o gostih in prenočitvah poročati preko novega sistema (eTurizem).

 

S 1. decembrom 2017 je namreč Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) vzpostavila nov sistem sporočanja podatkov o gostih in prenočitvah (eTurizem), skupaj z novo vzpostavljenim registrom nastanitvenih obratov (RNO). Gre za informatizirano javno zbirko podatkov o nastanitvenih obratih, v katero se bodo morali na podlagi vpisa v poslovni register vpisati vsi nastanitveni obrati. RNO je javno in brezplačno dostopen na spletni strani AJPES. Gostitelji, zavezani k vpisu v RNO, se morajo naprej registirati v Poslovni register Slovenije (PRS) in nato vpisati nastanitvene obrate v RNO, potem pa začnejo s poročanjem preko aplikacije eTurizem. Gostitelji bodo v elektronsko aplikacijo eTurizem vpisovali vse zahtevane podatke o svojih gostih oziroma bodo lahko podatke v aplikacijo posredovali preko spletnih servisov. Namesto doslej ločenega poročanja podatkov Policiji, Statističnemu uradu RS (SURS) in občinam bodo odslej gostitelji podatke poročali le enkrat, zgolj na AJPES, ki bo poskrbela za distribucijo podatkov Policiji, SURS in občinam.

Več o tem: S 1. decembrom 2017 zaživel nov sistem poročanja o gostih in prenočitvah eTurizem

 

Pomembno!

Obstoječi ponudniki imajo na voljo trimesečno prehodno obdobje za prehod s starega sistema poročanja, kjer so podatke pošiljali na tri različne naslove, v nov, enotni sistem.

Gostitelji, ki še niso vpisani, se morajo v register vpisati do 28. februarja 2018, poročati pa začnejo s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu.

Poročanje samo prek spletne aplikacije eTurizem pa bo za vse obvezno od 1. marca.

S 1. marcem 2018 preneha z delovanjem eGOST, ki ga obstoječi gostitelji še uporabljate v prehodnem obdobju.

 

Več informacij o novem zakonu o prijavi prebivališča, ki bo poenostavil sistem prijavljanja gostov

Poročanje o gostih na podlagi novega Zakona o prijavi prebivališča - dodatno pojasnilo

 

Pogosta vprašanja

 

Prijava gosta in turistična taksa pdf

 

zlozenka prijava gostov

Nov sistem sporočanja podatkov - eTurizem pdf

 

zlozenka eturizem surs

 

 

 

Naša spletna stran uporablja piškotke. Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke?

Želim izvedeti več.