Sorodne objave

 

Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je včeraj, 16. oktobra 2019, potekal 4. dan nacionalne varnosti. V okviru dogodka so bila podeljena tudi priznanja za policista, varnostnika, gasilca in vojaka leta 2018. Priznanje za najboljšega policista preteklega leta je prejel policist Mihael Berlic iz Policijske postaje Ljubljana Moste. Predstavniki policije pa so se dogodka udeležili tudi kot razpravljavci na okroglih mizah in predavatelji, ki so nastopili s kar nekaj zanimivimi temami s področja varnosti.

IMG 1307

Udeležence sta v uvodnem nagovoru poleg organizatorja pozdravila minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za obrambo Karl Erjavec. Oba sta poudarila, da je Slovenija varna država, varnost pa ni samoumevna, zanjo in za mir morajo skrbeti vsi deležniki v družbi. Minister Poklukar je poudaril pomemben prispevek policije k varnosti v državi, ki kljub številnim nalogam in kadrovski podhranjenosti vse naloge opravlja strokovno in učinkovito.

V nadaljevanju je potekala okrogla miza, ki jo je vodil izredni profesor in dekan Fakultete za varnostne vede dr. Andrej Sotlar. V razpravi so sodelovali namestnik generalne direktorice policije Jože Senica, predstavnik redarstva mestne občine Ljubljana Roman Fortuna in predstavnik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja Branko Slak. Med razpravo je Jože Senica znova poudaril, da je Slovenija varna država, v nadaljevanju pa izpostavil večjo preiskanost kaznivih dejanj, manj kršitev javnega reda, izboljšanje prometne varnosti, delo policije pa je ocenil kot zelo dobro. Poudaril je tudi pomen sodelovanja z vojsko in drugimi službami, ki skrbijo za varnost v državi. Pomemben vidik sodelovanja so predvsem medsebojne izmenjave podatkov, s čimer se izboljšuje preiskanost kriminalitete.

IMG 1332

Tema se je dotaknila tudi hibridnih groženj, ki se pojavljajo zaradi globalizacije, migracij in podnebnih sprememb. Policija se srečuje s pojavom novih oblik ogrožanja varnosti. Poseben izziv so, tako za policijo kot za druge, nove oblike kriminalitete, ki se selijo v spletno oz. v kibernetsko okolje. Ker je treba pri tem slediti informacijski tehnologiji, se policija prilagaja tudi temu področju. Kot je še dodal namestnik generalne direktorice policije, slovenska policija pri tem sodeluje s tujimi varnostnimi organi in Europolom, kjer razvijajo skupne tehnologije. Uporaba novih tehnologij je v policiji dobrodošla, saj lahko pomaga policiji pri njenem delu. Moderni sistemi so se v veliko primerih izkazali kot učinkovita pomoč policistom, pa tudi manj vplivajo na občane. Tehnika omogoča tudi hitrejšo in kvalitetnejšo izmenjavo podatkov in v nekaterih primerih je možno z manj kadra enako kvalitetno ali celo bolje opraviti določene naloge.

Mihael Berlic prejel priznanje za policista leta 2018

Po okrogli mizi so bila v okviru dneva nacionalne varnosti podeljena priznanja posameznikom za njihov prispevek in doprinos k varnosti države. Pri tem je priznanje za policista leta prejel policist Mihael Berlic, ki se je v letu 2018 izkazal ne le v službi, ampak tudi zasebno. Med drugim je v svojem prostem času zadržal roparja bančne poslovalnice v Ljubljani.

 

Ko je oboroženi ropar dopoldne, 8. marca 2018, vstopil v Delavsko hranilnico na Dunajski cesti Ljubljani in od zaposlenih zahteval gotovino, je bil tam v svojem prostem času tudi 42-letni policist Mihael Berlic. Policist, neoborožen in v civilu, je najprej pomiril stranki in ju varno pospremil iz poslovalnice, nato pa zunaj pred vhodom počakal na roparja. V trenutku, ko je ropar izstopil iz banke, je policist stekel za njim, ga podrl na tla in obvladal. Storilec se mu je sicer močno upiral. Med upiranjem je Berlica celo udaril po glavi z železno palico in ga pri tem poškodoval, vendar ga je policist kljub temu uspel zadržati do prihoda policijske patrulje. Tudi sicer je Mihael Berlic s svojimi dejanji pokazal, da ima izrazit čut za sočloveka. Za svoja dejanja je bil zasluženo ponovno pohvaljen in nagrajen kot policist leta 2018. Dobitniku priznanja, Mihi Berlicu, iskreno čestitamo!

Predstavniki MNZ in Policije tudi med predavatelji

Predavatelji iz Policije in MNZ, ki so nastopili s svojimi referati, so bili:

  • dr. Darijo Levačić, Direktorat za policijo in druge varnostne naloge MNZ (Pravice in dolžnosti državljanov v policijskih postopkih),
  • Vladimir Ilić, Sektor za policijska pooblastila in preventivo v SGDP GPU (AMOK situacije),
  • dr. Igor Lamberger, Policijska akademija GPU (Mednarodne finančne goljufije),
  • dr. Robert Šumi, Center za raziskovanje in socialne veščine na PA GPU (Odločno etično vodenje in profesionalizem) in
  • mag. Boris Rojs, Uprava uniformirane policije GPU (Policijska asistenca državnim organom, organom lokalne skupnosti in nosilcem javnih pooblastil).

 

IMG 1339