Sorodne objave

 

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike v državi so vnovič razglašena epidemija in sprejeti strožji ukrepi, kot na primer omejitev gibanja, ki vplivajo tudi na druženja s prijatelji, sorodniki, znanci, prinesli spremenjen način dela v službi oz. pogostejše delo od doma. Omejitve, ki so bile sprejete, da bi preprečili slabšanje zdravstvenega stanja ljudi, pa lahko na drugi strani privedejo do povečanja nestrpnosti in s tem tudi do nasilja v družini. Vezanost na dom pa lahko žrtvi otežuje prijavo.

nasilje v druzini epidemijaEna izmed osnovnih nalog policije je zagotavljanje varnosti posameznikov, ki se tudi v času razglašene epidemije ni spremenila. V Policiji smo še vedno dosegljivi 24 ur na dan, vse dni v letu ter odreagiramo na vsak klic na pomoč in odidemo na kraj dogodka. Policija opravlja naloge, ki zahtevajo odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje ljudi. To pomeni, da tudi v tem času storimo vse, kar je potrebno, da bi zaščitili žrtev, ter zoper storilca izvedemo zakonsko predpisane ukrepe.

Želimo si, da bi dom vsakemu posamezniku predstavljal varno zavetje, a žal ni vedno tako. Nihče ne bi smel tolerirati nasilja v družini, nihče ne bi smel sprejemati psihičnega, fizičnega, ekonomskega ali spolnega nasilja ter zanemarjanja in biti v partnerskem odnosu podrejen. Če ste žrtev nasilja, ne oklevajte, pokličite na pomoč in pomagali vam bomo. Vedite, da v tem niste sami in da obstaja pot iz nasilnega odnosa.

Pomoč lahko poiščete na najbližji policijski postaji, v nujnih primerih pa pokličite 113. Anonimno prijavo lahko podate s klicem na številko 080 1200 ali na naši spletni strani oddate anonimno e-prijavo nasilja v družini.

Način našega odzivanja na nasilje kaže tudi na občutljivost družbe za ta problem. Če ste priča nasilju, ne ostanite zgolj nemi opazovalci, temveč nasilje prijavite in prispevajte svoj delček v mozaik preprečevanja nasilja nad najšibkejšimi člani družbe.

Povezane vsebine

Nasilje v družini - informacije o postopku na policiji