Sorodne objave

 

Vlada je sprejela dopolnitve Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki začnejo veljati v petek, 22. januarja 2021. Po novem bodo izjema za vstop v državo brez karantene tudi lastniki zemljišč in objektov za vzdrževalna dela.

Dopolnjena izjema tudi za lastnike objektov in zemljišč

Vstop v Republiko Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 se dovoli za novo izjemo, in sicer:

  • državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje.

Pri preostalih izjemah, veljavnosti testov PCR in HAT ter pri napotitvi v karanteno na meji ni sprememb.

Rdeči seznam držav

Na seznamu držav članic EU oziroma schengenskega območja je od 22. januarja 2021 nekaj sprememb pri administrativnih enotah Danske, Francije, Grčije in Norveške. Na seznam tretjih držav so dodani Barbados, Sejšeli ter Sveti Vincencij in Grenadine.

Povezane vsebine

Vse najpomembnejše informacije, pravila in napotki, ki jih potniki potrebujejo ob prehajanju meja v času širjenja novega koronavirusa, predstavitev ukrepov, ki ob tem veljajo, in pregled držav, ki so uvrščene na rdeči seznam: Prehajanje meja

Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Ur. list RS št. 9/2021, 21. 1. 2021)

Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Ur. list RS št. 5/2021, 14. 1. 2021)