Sorodne objave

 

Letalska policijska enota je včeraj popoldan, 2. avgusta 2023, z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah reševala na območju Storžiča. Na vrhu zahodnega grebena je slovenski pohodnik zdrsnil in padel s poti ter se poškodoval. Ker je bil kraj nesreče v bazi oblakov in zato nedostopen s helikopterjem, je policijska posadka v treh poletih do višine 1.600 metrov pripeljala več gorskih reševalcev in njihovo opremo. Od tam so reševalci pot do ponesrečenca nadaljevali peš in ga do zgodnjega večera po zahtevnem terenu prenesli pod meglo, kjer je bil nato dvignjen v helikopter in s poškodbami odpeljan v zdravstveno ustanovo. Po opravljenem prevozu se je policijska posadka na območje Storžiča vrnila še po gorske reševalce. Moški je bil ustrezno opremljen.

IMG 20230803 WA0002

V zadnjih nekaj dneh je to že tretji dogodek na območju Storžiča. Še dva sta se zgodila minuli vikend v soboto, ko je v enem primeru že zgodaj zjutraj pohodnica pri vzponu na Storžič skozi Žrelo zdrsnila na mokrih skalah in padla. Ujel jo je drug pohodnik, ki ji je s tem morda celo rešil življenje. Gre namreč za zelo izpostavljen skalnat teren. Poškodovana je bila Slovenska državljanka. V drugem primeru pa je isti dan popoldan v paniki na Storžiču onemogla nemška turistka. Sobotni reševanji je opravila helikopterska posadka Slovenske vojske z GRZS ekipami.

IMG 20230803 WA0001

Danes opoldan, 3. avgusta 2023, pa je Letalska policijska enota z dežurno GRZS ekipo za helikoptersko reševanje v gorah in gorskimi reševalci na tleh, v slabih vremenskih razmerah izvedla reševanje otroka z bolečinami na območju Krnskih jezer. Otrok je bil v spremstvu enega od staršev, okoliščine pa kažejo na zdravstvene težave in objektivne okoliščine nastanka dogodka. Gorski reševalci na tleh so pripravili teren za prihod helikopterja, nakar sta bila otrok in starš z jeklenico dvignjena v helikopter. Opravljen je bil še prevoz v zdravstveno ustanovo. Na območju reševanja je bila danes nizka oblačnost, pihal je veter in padal dež, kar so vse okoliščine, ki zvišujejo stopnjo tveganja za pohodnike in težavnost reševanj. Kljub zahtevnim razmeram je bilo zaradi vloženega truda tako reševalcev kot posadke helikopterja reševanje uspešno zaključeno.

IMG 20230803 WA0004

Kljub poletnemu obdobju in razmišljanju mnogih, da je v gorah varno že zato, ker je poletje, to ne drži. Letošnje poletje nas spremljajo mnoge nevihte in zelo nestanovitno vreme. Zato so poti pogosto mokre in spolzke, posledica pa padci, zdrsi in telesne poškodbe. Do padcev in zdrsov prihaja tudi v suhem vremenu, med vzroki pa izstopajo še odlomi in padanje skal, onemoglost in bolezenska stanja ter nepoznavanje gorskih območij. Pohodnike prosimo, naj bodo maksimalno previdni in odgovorni. V gorah se namreč lahko že en napačen korak ali en napačen gib sprevrne v tragedijo. Tako kot velja za dobro načrtovanje ture, primerno opremo in ustrezno pripravljenost, pa naj bo ena od prioritet pri sprejemanju pohodniških odločitev tudi vreme.

IMG 20230803 WA0021

Danes so vremenske razmere v gorah slabe, enako slaba pa je tudi vremenska napoved za naslednjih nekaj dni, zato pozivamo k previdnosti in odgovornosti.

IMG 20230803 WA0019

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince in gornike

Gorsko reševanje. Minuli teden s policijskim helikopterjem v desetih akcijah rešili 14 pohodnikov

Število nesreč v gorah vztrajno raste: v gore previdno, ustrezno pripravljeni in informirani!