Slovenska sekcija Mednarodnega policijskega združenja IPA (angleško International Police Association) letos obeležuje 30-letnico delovanja. Ob tej priložnosti sta udeležence svečane akademije, ki je v soboto, 22. oktobra 2022, potekala v Dobrni, nagovorila tudi namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Foto 321

Namestnik v. d. generalnega direktorja policije Igor Ciperle, ministrica mag. Tatjana Bobnar in predsednik združenja IPA Slovenije Jože Senica

Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da na dogodku vidi mnogo znanih obrazov, kar je pozitivno sporočilo, saj to pomeni stabilnost, zanesljivost in tudi kontinuiteto. "Vsaka organizacija mora namreč imeti zdravo in trdno jedro oziroma temelj, iz katerega potem lahko izhajata njena moč in trajnost. Vaša pa ima še nekaj več. Že 30 let nas namreč povezujeta ne samo članstvo v isti organizaciji, temveč predvsem resnično prijateljstvo", je dejala Bobnarjeva.

"Zaposlenim v policiji IPA pomeni veliko. Spodbuja nas h krepitvi tovarištva in solidarnosti, druženju ter ustvarjanju novih prijateljstev doma in v tujini. IPA krepi tiste vrednote, ki v sodobni družbi žal čedalje bolj izginjajo. Obenem pa IPA stremi tudi k strokovni odličnosti, kar izboljšuje naše profesionalno sodelovanje s tujimi policijami," je dejal namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle in se vsem, ki poganjajo delovanje IPE, zahvalil za trud in prizadevanja, da bi vrednote in moto IPE Služiti prijateljstvu živeli tudi za prihodnje generacije.

"V teh treh desetletjih smo zrasli v prepoznavno, cenjeno in uveljavljeno sekcijo, na katero se lahko naši IPA prijatelji vedno znova zanesejo. IPO Slovenije sestavlja številno članstvo, to smo aktivni in upokojeni uslužbenci Policije, Ministrstva za notranje zadeve in drugih državnih organov s policijskimi pooblastili. Odlikujejo nas vrednote, kot so požrtvovalnost, nesebičnost, prijateljstvo, sodelovanje, srčnost. / .../ Sam osebno verjamem, da smo močni lahko le, kadar delujemo skupaj. Zato sem še toliko bolj ponosen na izjemno uspešne regionalne klube, kjer vsa ta leta vztrajno in zavzeto organizirate številne kulturne, športne, izobraževalne in druge prireditve ter – kar je še pomembneje – gojite in tkete trdna prijateljstva," je poudaril predsednik združenja IPA Slovenije Jože Senica.

Na kongresu, ki je sledil slovesnosti, so bili med drugim izvoljeni tudi člani upravnega odbora IPA sekcije Slovenija. Sekcijo bo v naslednjih štirih letih vodil predsednik Jože Senica.

Mednarodno policijsko združenje IPA ima več kot 300.000 članov, organiziranih v 61 državah. Vodilo združenja je prepoznaven slogan Servo per amikeco oz. služiti prijateljstvu.