Sorodne objave

 

V okviru prizadevanj za večjo varnost na avtocestah in hitrih cestah je včeraj, 29. junija 2023, potekal poostren nadzor, v katerem so policisti preverjali, ali vozniki med vožnjo vzdržujejo ustrezno varnostno razdaljo. V osemurnem nadzoru so ugotovili skoraj tristo prekrškov.

Z reorganizacijo prometne policije in inovativnim pristopom do učinkovitejšega nadzora

Z reorganizacijo prometne policije so se nadzorne aktivnosti policije na avtocestnem omrežju močno okrepile. Z drugačnim in inovativnim pristopom smo policisti postaj prometne policije in Specializirane enote za nadzor prometa včeraj na slovenskem avtocestnem omrežju izvajali poostren nadzor in ugotavljali predvsem kršitve v zvezi z vožnjo na neustrezni razdalji med vozili. Med nadzorom je deset policistov z merilnikom hitrosti z avtocestnih nadvozov ugotavljalo raznovrstne prekrške. Ugotovitve so sporočali 42 policistom, ki so kršitelje ustavili in z njimi izvedli neposredne postopke.

Policisti so tako v osmih urah nadzora ugotovili 284 prekrškov v zvezi z vožnjo na neustrezni razdalji med vozili, od tega kar 100 med vozniki težkih tovornih vozil. 71 voznikov je prekoračilo največjo dovoljeno hitrost vožnje. Najhitrejši je na dolenjskem avtocestnem omrežju vozil s hitrostjo 214 km/h. V 17 primerih so policisti ugotovili nedovoljeno prehitevanje težkih tovornih vozil. Policisti so ugotovili tudi številne druge prekrške, povezane z nedovoljeno uporabo mobilnih telefonov, neuporabo varnostnega pasu, preobremenitvami, tehnično brezhibnostjo vozil ipd.

DARS UpostevajVarnostnoRazdaljo video

Premajhna varnostna razdalja je med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč

Vožnja na prekratki varnostni razdalji, največkrat povezana še s preveliko hitrostjo, je med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč na slovenskih cestah. Neustrezna razdalja med težkimi tovornimi vozili pa praviloma pomeni nevarnost za nastanek hujših posledic ob prometni nesreči. Nedavni dogodki na slovenskem avtocestnem omrežju več kot očitno pričajo, da že najmanjša neprevidnost predstavlja tveganje za življenje in nastanek ogromne gmotne škode.

DARS UpostevajVarnostnoRazdaljo video2

Upoštevajte pravilo dveh sekund

V Zakonu o varnosti cestnega prometa je določeno, da mora voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, voziti na ustrezni varnostni razdalji. Ta ne sme biti krajša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah. Kadar se ob dobrih prometnih razmerah oblikuje počasnejša kolona vozil, se lahko varnostna razdalja tudi skrajša, vendar ne sme biti krajša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi.

Kako lahko preverim, ali vozim na zadostni varnostni razdalji? Sekundno metodo ali pravilo dveh sekund uporabljamo tako, da ob robu vozišča izberemo nek predmet oziroma orientacijsko točko (na primer prometni znak ali cestni smernik). Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi to točko, začnemo šteti v sekundnem taktu: "Enaindvajset, dvaindvajset." Če isto mesto s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo. Če ga prevozimo prej, je naša varnostna razdalja prekratka.

V času zgoščenega prometa strpno in po predpisih

Med turistično sezono je slovensko avtocestno omrežje zelo obremenjeno. Zato vse voznike pozivamo k spoštovanju prometnih predpisov. Če ni kršitev v prometu, je tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč veliko manj. Udeležence obenem prosimo tudi za strpno, spoštljivo in odgovorno udeležbo v cestnem prometu. Ob morebitnih zastojih pa naj bo prva misel na tiste, ki morda na začetku kolone poškodovani čakajo na pomoč, zato vedno zagotovite reševalni pas, saj ta nedvomno rešuje življenja.

Vozniki tovornih vozil, spoštujte omejitve tovornega prometa

Hkrati želimo opozoriti tudi na spoštovanje Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, ki v določenem časovnem obdobju ali vremenskih razmerah omejuje promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg. Med turistično sezono od vključno zadnjega konca tedna (sobota in nedelja) v juniju do vključno prvega konca tedna (sobota in nedelja) v septembru, je promet na avtocestnem omrežju prepovedan tudi ob sobotah, in sicer med 8. in 13. uro ter med 6. in 16. uro na primorskem avtocestnem omrežju in drugih pomembnih primorskih cestah.
Minulo soboto, ki je bila tudi začetek turistične sezone, so policisti Postaje prometne policije Ljubljana preverili spoštovanje določb Odredbe in v zgolj dobrih treh urah ugotovili 38 prekrškov. Za nespoštovanje odredbe je za voznika predpisana globa 300 evrov, za pravno osebo pa 1.000 evrov.

Skupaj poskrbimo za varno poletje na naših cestah!

Povezane vsebine

Varnostna razdalja