Sorodne objave

 

V okviru preventivne akcije za večjo varnost pešcev Bodi viden, bodi previden! bo v sredo, 18. oktobra 2023, potekala novinarska konferenca, na kateri bodo predstavniki pristojnih služb spregovorili o priporočilih za varno udeležbo pešcev v prometu. Predstavili bodo tudi nekaj zgovornih statističnih in drugih podatkov, med drugim tudi o opredelitvi vida pri voznikih B kategorije. 

Več o tem bodo povedali:

  • Mag. Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa,
  • Matjaž Leskovar, višji samostojni policijski inšpektor v Sektorju prometne policije na Generalni policijski upravi,
  • prof. dr. Marko Hawlina, dr. med., z Očesne klinike UKC Ljubljana ter
  • dr. Fadil Mušinović, generalni sekretar Zveze ZŠAM.

Novinarska konferenca se bo začela ob 10.30, potekala pa bo potekala v prostorih Minicityja v Ljubljani, Dvorana A, BTC City (Ameriška ulica 13).

Neposredno po novinarski konferenci vas vabimo k spremljanju dogajanja v interaktivni motorično-didaktični igralnici za učenje otrok o varnosti v prometu, s posebnim poudarkom na varnosti pešcev. Dogodku se bo namreč pridružilo 108 učencev iz prve triade osnovne šole, ki se bodo učili na sedmih tematskih delavnicah.

Pešci so najpogostejši udeleženci v prometu in še posebej jeseni in pozimi sodijo med najbolj izpostavljene skupine udeležencev. Najpogosteje jih ogrožajo vozniki motornih vozil, ki so v približno 70 % povzročitelji prometnih nesreč. Za večjo varnost pešcev je ključna prilagojena hitrost vožnje in pozornost slehernega voznika, s strani pešcev pa samozaščitno ravnanje.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!