Sorodne objave

 

Letos praznujemo 10. obletnico, odkar je Slovenija postala samostojna država. S ponosom se spominjamo dni, ko je policija, takratna milica, učinkovito prispevala k temu, da že deset let živimo v samostojni, mednarodno priznani, predvsem pa varni državi.

Prav varen jutri je tisto, kar želi vsem slovenskim državljanom zagotoviti policija s svojim strokovnim, učinkovitim in profesionalnim delom. Pri tem vedno znova dokazuje, da jo vodijo zakonitost, spoštovanje človekovega dostojanstva, znanje in pravičnost, kar ji priznavajo tudi policije drugih evropskih držav.

Danes, 27. junija 2001, na dan slovenske policije in hkrati v simbolično počastitev 10. obletnice samostojne države Slovenije, so vsi uniformirani policisti in policistke začeli na svojih uniformah nositi nove položajne oznake.

V počastitev praznika policije so bile na vseh Policijskih upravah tudi regionalne proslave, na katerih so bila policistom podeljena najvišja priznanja organov za notranje zadeve. Petek, 29. junij 2001 ob 13.00 uri, pa bo poseben dan tudi za dijake 31. generacije Srednje policijske šole, ki bodo svečano prisegli generalnemu direktorju policije in s tem pridobili pravico za izvajanje policijskih pooblastil. Slovesna prireditev ob zaključku šolanja bo na stadionu v Policijski akademiji, na njej pa bo minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc tudi podelil priznanja najbolj zaslužnim policistom. Na omenjeni slovesnosti bosta plaketo organov za notranje zadeve prejela Branko Celar z Urada generalnega direktorja policije in Milivoj Šurbek nekdanji umetniški vodja in dirigent Policijskega orkestra.

Znak hrabro dejanje bodo za hrabrost pri reševanju ljudi in njihovega premoženja prejeli: Dragan Cvetanovič (Policijska uprava Kranj), Tomaž Golob (Policijska uprava Slovenj Gradec), Albin Kac (Policijska uprava Slovenj Gradec), Boris Knez (Policijska uprava Slovenj Gradec), Janez Otorepec (Policijska uprava Slovenj Gradec), Marko Perovec (Policijska uprava Slovenj Gradec) in Miroslav Varek (Policijska uprava Kranj).

Zlati znak zaslug za varnost bodo prejeli: Stanislav Ficko, direktor Skupnih služb, Sander Kahmann, zunanji sodelavec na področju twinning projekta za nadzor zunanje Schengenske meje, Matjaž Komerički z Uprave uniformirane policije, Franci Klanjšek s Policijske uprave Celje, Frederik Likavec s Policijske akademije, dr. Darko Maver z Visoke policijsko-varnostne šole in Hermann Zigenaus, upokojeni predsednik Deželnega kriminalističnega urada Bavarske.

Srebrni znak zaslug za varnost pa bodo prejeli: Bojan Glavnik (direktor Sektorja za informatiko in telekominikacije policije), Tatjana Mušič - Seničar (Uprava kriminalistične policije), Marjan Vardijan (Policijska uprava Ljubljana) in Danica Pivec (Policijska uprava Maribor).

Obeleževanje dneva policije in 10. obletnice osamosvojitve bo policija sklenila v petek, 29. junija 2001 ob 20.00, z osrednjo svečano akademijo, ki bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Na slovesnosti bo imel pozdravni nagovor predsednik države Milan Kučan, poleg njega pa bodo spregovorili tudi minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc, minister za notranje zadeve leta 1991 Igor Bavčar in predsednik Združenja SEVER Davorin Bratuš. Slavnostni govornik pa bo generalni direktor policije Marko Pogorevc V kulturnem programu bodo sodelovali orkester slovenske policije pod taktirko dirigenta Franca Rizmala ter solisti operna pevca Ana Pusar Jerič in Branko Robinšak, Alenka Godec in Matjaž Mrak ter vokalni kvartet.

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi