Sorodne objave

 

Inštruktor Oddelka za šolanje službenih psov Stanislav Čurič se je na vabilo bavarske policije med 18. in 20. aprilom 2011 udeležil tradicionalnih ainrinških velikonočnih dni, kjer je predstavil delo slovenske policije na področju šolanja in uporabe službenih živali. Nemška policija namreč vsako leto v tem času organizira srečanje policij različnih držav, ko vsakokrat obravnavajo različno področje policijskega dela. Tema letošnjega zasedanja je bila uporaba službenih psov kot operativno sredstvo.

Ainringer

Skupinska slika udeležencev srečanja


Na zasedanju so delegacije iz štirinajstih držav predstavile organiziranost in delo službenih psov, novosti v šolanju in uporabi službenih psov za specialistično in splošno uporabo, predstavili pa so tudi lastno vzrejo psov. Zasedanje sta vodila in povezovala Fritz Seyfferth iz bavarskega policijskega centra za usposabljanje in Johann Feichtner, vodja osrednje šole za šolanje službenih psov Herzogau. Srečanja so se udeležili tudi vidni predstavniki vodstva bavarske policije in župan mesta Ainring.

Neformalni pogovori so bili odlična priložnost, da so predstavniki štirinajstih držav izmenjali znanje, mnenja in izkušnje ter vzpostavili stike z različnimi institucijami, ki so v posameznih državah pristojne za operativno uporabo službenih psov na splošnem in specialističnem področju. Med pogovori je bilo moč ugotoviti, da imajo pri izbiri in nakupu novih službenih psov vse policije držav udeleženk podobne težave, kot jih imamo v Sloveniji, in da jih rešujejo na podoben način.

Ob zaključku sta vodji zasedanja ponovno izpostavila velik obseg in pomen tega srečanja, ki je v celoti doseglo svoj namen – različne šole in operativne enote policij, carine in vojske iz vse Evrope so med seboj lahko navezale stike in izmenjale izkušnje o izbiri mladega psa in lastni vzreji, načinih šolanja in odpravljanju napak, spregovorili so tudi o novitetah in slabih izkušnjah pri operativni uporabi službenega psa in drugih težavah. Skupni imenovalec vseh tem pa je bil zagotoviti še bolj učinkovito uporabo službenega psa kot operativno sredstvo.


Več o delu vodnikov in službenih psov


Foto: Bayerischen Polizei Fortbildungsinstitut