Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana je včeraj, 2. avgusta 2011, popoldne, sprejel obvestilo o ugrabitvi otroka.

IMG_0652

Zvočni posnetek izjave pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije Marjana Fanka (mp3) 


Po prvih informacijah je otroka ugrabil neznani zamaskirani moški in ga z neznanim avtomobilom odpeljal v neznano ter zanj zahteval odkupnino.

Po prvih zbranih obvestilih je znano, da ima dogodek znake kaznivega dejanja ugrabitve (134. člen Kazenskega zakonika).

Policistom Policijske uprave Ljubljana, ki so vodili preiskavo, so na pomoč priskočili tudi policisti iz drugih policijskih uprav in Generalne policijske uprave, natančneje iz Uprave kriminalistične policije, tudi policijski pogajalci, Specialne enote in Letalske enote policije in drugi. Nemudoma so pričeli z obširnimi aktivnostmi za izsleditev storilca dejanja in razjasnitvijo okoliščin samega dejanja. Že prve ugotovitve so kazale na to, da je storilec/storilci dobro načrtoval in izvedel kaznivo dejanje ter da je ogroženost otroka visoka.

Na podlagi vseh zbranih obvestil, s preiskovalnimi dejanji in drugimi aktivnostmi je bil okoli polnoči osumljenec prijet in pridržan. Nekaj časa za tem, v poznih nočnih urah, pa je policija ob cesti na obrobju Ljubljane našla tudi otroka, ki so ga z reševalnim vozilom nemudoma odpeljali v ljubljanski Univerzitetni klinični center, kjer so ga oskrbeli.

Glede na okoliščine samega dejanja in stopnjo ogroženosti otroka so policisti s pravočasnim prijetjem osumljenca in najdbo otroka zagotovo preprečili najhujše.

V zvezi s tem dogodkom se iskreno zahvaljujemo medijem, ki so sprejeli poziv policije, da o dejanju oz. o poteku preiskave ne poročajo, saj je bil v tem času storilec še na prostosti in je še zadrževal otroka. Za izkazano kooperativnost, sodelovanje in razumevanje se iskreno zahvaljujemo spletnim portalom Slovenske novice, Žurnal24, kamničan.si in 24ur.com, Kanalu A, časopisni hiši Delo in Radiu Krka.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in aktivnostmi za razjasnitev vseh okoliščin kaznivega dejanja. Več podrobnosti o samem dogodku vam v tem trenutku zaradi spoštovanja koristi otroka (določil 287. člena Kazenskega zakonika) in interesa preiskave ne moremo posredovati.