Sorodne objave

 

Policisti smo 19. in 20. oktobra v okviru akcije 0,0 šofer poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Preizkusili smo 5.546 voznikov, od katerih jih je 234 vozilo pod vplivom alkohola.

alkotest zm

V policiji ugotavljamo, da se največ prometnih nesreč, v katerih so povzročitelji pod vplivom alkohola, zgodi ponoči oz. v zgodnjih jutranjih urah ob petkih in sobotah. V drugem delu preventivne akcije 0,0 šofer, ki je potekala pretekli vikend, smo preizkusili 5.546 voznikov in odredili pet strokovnih pregledov za prisotnost alkohola v organizmu. Skupno je bilo 234 pozitivnih preizkusov alkoholiziranosti, od tega je imelo 107 preizkušancev nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti smo začasno odvzeli 180 vozniških dovoljenj in pridržali 11 oseb.

Prvi del akcije je potekal že maja, naslednja dva pa bosta konec leta (med 8. in 10. novembrom ter med 9. in 15. decembrom). Z usklajeno akcijo želimo vse pristojne službe - poleg Ministrstva za zdravje in Policije v akciji sodelujejo tudi druge vladne in nevladne organizacije - zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Več nasvetov za varnost v cestnem prometu