Sorodne objave

 

V zadnjih tednih se v medijih pojavlja t. i. civilna iniciativa Ustavimo pasje boje in različne anonimne priče, ki na družbenih omrežjih pišejo o pasjih bojih, ki naj bi se odvijali na območju Republike Slovenije. Razumljivo je, da to vznemirja slovensko javnost, ki se upravičeno sprašuje, kaj v tej zvezi storijo pristojne institucije.

Policija je v preteklosti sicer že obravnavala nekaj kaznivih dejanj Mučenja živali po 341. členu Kazenskega zakonika, ki so bila povezana s t. i. pasjimi boji. A po naših podatkih to v Sloveniji ni pogost pojav.

V zadnjem času je bilo na policijo sicer naslovljenih več tovrstnih prijav, večina od teh preko e-pošte ali telefona (interventne telefonske številke 113 in anonimnega telefona policije 080 1200). V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so bile tako preko telefona podane tri prijave: o domnevnem šotoru za pasje borbe v Ljubljani, o okrvavljenem psu na območju Žalca in o najdenem pasjem kadavru s poškodovanim gobcem. Policisti so preverili vse tri prijave in ugotovili, da gre v prvem primeru za trening psov kinološkega društva, v drugem primeru sta se naključno pogrizla dva psa, v tretjem pa kadaver ni bil najden.

Tudi preko e-prijave je bilo poslanih več prijav s fotografijami ali povezavami do video posnetkov ali spletnih komentarjev in nekakšen opis dogodkov. A policija samo na podlagi tovrstnega posredovanega gradiva ne more podati kazenske ovadbe, vsekakor pa je to lahko podlaga, da policija prične z zbiranjem obvestil in morebitnih dokazov (preverjanje dejstev, sodelovanje z inšpekcijskimi službami in veterinarji, sodelovanje preko mednarodnega policijskega sodelovanja ...). Policija namreč vse prijave preveri. A policija se pri nadaljnjem obravnavanju opisanih primerov sooča predvsem s težavami pri zbiranju obvestil prijaviteljev, saj se ti, ki naj bi domnevno imeli podatke o pasjih bojih, ne želijo izpostaviti oz. ne želijo kontakta s policijo.

Policija za pregon tovrstnih dejanj potrebuje konkretne podatke, zato pozivamo vse, ki razpolagajo s kakršnimikoli konkretnimi podatki ali morebitnimi dokazi o odvijanju pasjih bojev v Sloveniji, da se zglasijo na policiji in z dejanji pripomorejo k temu, da bo policija lahko zoper odgovorne ukrepala na podlagi zakonskih določil in stroke.