Sorodne objave

 

Kot smo že sporočili, policija tudi danes izvaja aktivnosti v zvezi s sumi storitev večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril po 242. členu KZ-1 in kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril po 241. členu KZ-1.

Storitve kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb in dve pravni osebi, med omenjenimi ni policistov.

Policiste, osumljene storitve kaznivih dejanj, obravnava posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva, ki je pristojen za obravnavo sumov kaznivih dejanj uradnih oseb s policijskimi pooblastili. V tem delu policija javnosti ne more sporočiti več podatkov, smo pa v stiku z omenjenim oddelkom.

Policija je aktivnosti v konkretnem predkazenskem postopku izvajala od sredine leta 2015 dalje, prav tako je bila v začetku leta 2016 podana tudi prijava. Sama preiskava ni povezana z anonimnim sporočilom, ki je bilo konec preteklega tedna posredovano medijem.

V predkazenskem postopku, skladno z Zakonom o kazenskem postopku, so kriminalisti zbirali obvestila in dokazne predmete in listine, dokazi pa so se zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. V postopku je bila eni osebi odvzeta prostost in je bila včeraj s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zanjo odredil sodno pridržanje.

Navedba, da je bila oseba, ki je bila izpostavljena v medijskem poročanju, pomožni policist, ne drži.

V policiji pa nadaljujemo tudi z notranjevarnostno preiskavo, znotraj katere bodo izvedeni ustrezni delovnopravni in organizacijski ukrepi. Ko bodo delovnopravni ukrepi pripravljeni oz. izvedeni, bomo lahko tudi podali dodatne informacije o očitanih kršitvah ter vrsti in številu delovnopravnih ukrepov.