Sorodne objave

 

V preventivni akciji s sloganom Vozimo pametno!, ki je po vsej Sloveniji potekala med 16. in 29. januarjem 2017, so policisti ugotovili preko štiri tisoč kršitev uporabe mobitela med vožnjo.

Natančneje, policisti so ugotovili 4.304 kršitve. V 3.997 primerih so izdali plačilni nalog, 327 voznikov pa so opozorili.

Policisti so v navedenem času poostreno nadzirali, ali med vožnjo vozniki uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujemo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom oz. opravljate pogovorov, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Svetujemo, da so tudi kolesarji in pešci v cestnem prometu pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Zato med vožnjo oz. pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.

Ne telefoniraj med voznjoOglejte si video 


Nasveti policije: Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

Akcijski načrt Javne agencije RS Za varnost prometa: Vozimo pametno!