Sorodne objave

 

Slovenija je v petek, 7. aprila 2017, začela izvajati obvezno sistematično preverjanje vseh potnikov (tako državljanov EU kot državljanov tretjih držav) pri prestopu zunanje schengenske meje. Obveznost ostrejše kontrole izhaja iz spremenjene Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z okrepljenim preverjanjem podatkov v ustreznih zbirkah podatkov na zunanjih schengenskih mejah.

Minuli vikend smo tudi sicer pričakovali povečan promet, saj so nekatere države že začele z dopusti ob prihajajočih praznikih. Slovenija je namreč kot tranzitna država v tem času tudi sicer nadpovprečno obremenjena s prometom.

Nov režim pa je na naših mejah še dodatno povzročil dolge čakalne dobe. Tako se je obseg preverjanja v teh dneh povečal za 10-krat v primerjavi z lanskim letom. Mejni prehod Obrežje, na primer, je v teh dneh prestopilo 115.252 potnikov (pri izstopu 73.117), Gruškovje 65.456 (pri izstopu 42.084), Starod 33.645 (pri izstopu 20.024), Sečovlje 34.111 (izstop 19.536), Jelšane 29.025 (izstop 16.051).

Zato smo na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji schengenski meji sprejeli ukrepe, s katerimi smo zmanjšali čakalne dobe na mejnih prehodih. To pomeni, da je Policija, upoštevajoč načelo sorazmernosti, začasno opustila sistematični nadzor pri potnikih, ki so predstavljali manjše varnostno tveganje. Ukrep ne predstavlja odstopa od veljavnega schengenskega pravnega reda, saj so tovrstni postopki v že omenjeni Uredbi tudi predvideni.

Policija bo ukrep izvajala do nadaljnjega, obenem pa si prizadevamo poiskati rešitve, ki bodo prijazne do potnikov, obenem pa bodo sledile zastavljenemu cilju uredbe, zagotavljanju varnosti schengenskega območja.

Slovenija je ob pripravi uredbe dosledno izpostavljala, da bo v praksi prihajalo do dolgih čakalnih vrst. Pri tem smo posebej zagovarjali sorazmernost ukrepa. Namreč, preverjanje vseh potnikov brez logičnih izjem, po našem mnenju ni ukrep, ki bi bil proporcionalen s ciljem uredbe. Zato se je Slovenija zavzemala za širši nabor izjem od sistematičnega preverjanja (npr. otroci do 12. leta starosti in mladoletne osebe, ki potujejo v spremstvu staršev, učenci na organiziranih ekskurzijah, starejše osebe, ki potujejo organizirano, imetniki dovoljenj za obmejni promet).

Naše napovedi so se žal uresničile, zato bo ministrstvo za notranje zadeve še danes Evropski komisiji posredovalo obsežno informacijo, v kateri bomo povzeli dogajanja in težave, s katerimi so se policisti in potniki soočali na mejnih prehodih. Hkrati jim bomo predstavili ukrepe, ki smo jih in jih še vedno izvajamo za normalizacijo stanja na mejnih prehodih. V prihodnjih dneh se bodo predstavniki ministrstva za notranje zadeve in policije tudi sestali s predstavniki Evropske komisije in drugimi državami članicami, z namenom, da skupaj poiščemo rešitve, da do podobnih težav v bodoče ne bi več prihajalo.

O zastojih na mejah sicer poročajo tudi druge države članice, ki jih je ta ukrep doletel (Madžarska, Poljska, Finska), zato verjamemo, da bomo s sodelovanjem omogočili potovanja brez večjih zastojev na mejnih prehodih.


Preberite tudi:

Sprejeli ukrepe za zmanjšanje čakalnih dob na mejnih prehodih (sporočilo za javnost, 9. 4. 2017)

Fank obiskal policiste na nekaterih mejnih prehodih (sporočilo za javnost, 7. 4. 2017)

Ob zastojih na večjih mejnih prehodih lahko izberete katerega izmed manj obremenjenih (sporočilo za javnost, 7. 4. 2017)

Fank: Policisti bodo storili vse, kar bo v njihovi moči, da bi bilo zastojev na mejah čim manj, ljudi pa pozivamo k strpnosti (sporočilo za javnost, 5. 4. 2017)

Delo na mejnih prehodih bomo prilagodili operativnim razmeram in varnosti policistov  (sporočilo za javnost, 4. 4. 2017)

7. aprila se na zunanjih schengenskih mejah začenja sistematična mejna kontrola vseh potnikov (sporočilo za javnost, 28. 3. 2017)