Sorodne objave

 

Kljub snežnim napovedim in opozorilom strokovnih služb je sneg na slovenskih cestah včeraj povzročil precej težav. Zato policisti ponovno opozarjamo voznike na strpno in previdno vožnjo ter dosledno spoštovanje prometne signalizacije!

Včeraj in danes ponoči je 170 policistov v 75 patruljah na slovenskih cestah z različnimi nalogami skrbelo za varnost udeležencev. Policisti so tako usmerjali promet in omogočili izmenično prehajanje vozil, izločali so vozila, posredovali v prometnih nesrečah itd.

Včeraj se je do 20. ure zvečer na območjih, kjer je snežilo, zgodilo 64 prometnih nesreč. Največ težav na cestah so povzročali zdrsi vozil in večje zapore cest zaradi snega.

Policisti so pri Barju nadzirali spoštovanje prometne signalizacije in izločanje kamionov iz prometa, teh je bilo kar 150. Kljub temu smo zabeležili kar 19 zdrsov kamionov na različnih območjih Slovenije, zdrs dveh avtobusov na cesti Starod - Kozina in cesti Planina - Unec ter zdrs cisterne na cesti Retje - Velike Lašče.

Vožnjo v Trbovljah in na cesti Jelšane - Ilirska Bistrica - Pivka - Postojna sta ovirali drevesi, ki sta padli na cestišče. Zaradi sneženja je bila delna zapora prometa na cestah Kočevje - Petrina, Kočevje - Stari trg in Ribnica - Gotenica. Poledica pa je bila vzrok za zastoje tudi na cesti Kozina - Obrov. Kljub številnim opozorilom na nujnost uporabe zimske opreme v prometu so policisti včeraj ustavili več osebnih vozil brez zimskih pnevmatik.

01 VarnaZimskaVoznja

Zato ponovno opozarjamo:

  • Ne podajajmo se na pot brez ustrezne zimske opreme!
  • Hitrost vozila zmanjšajmo in prilagodimo razmeram ter stanju vozišča.
  • Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.
  • Ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj lahko vsako tako ravnanje povzroči zanašanje vozila.
  • Posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.
  • Računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno.
  • Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.
  • Tovorna vozila naj se ob močnem sneženju na cesto odpravijo le, če je nujno, ob tem pa naj dosledno spoštujejo cestnoprometno signalizacijo.


Več nasvetov na spletni strani: Nasveti za varno zimsko vožnjo

Poleg previdnosti in večje pozornosti voznikov pa je za varno vožnjo zelo pomembno tudi, da so v cestnem prometu udeležena vozila tehnično brezhibna in predpisano opremljena!

Več o določbah o zimski opremi vozil in ukrepih policistov na spletni strani: Zima v cestnem prometu

Več informacij o razmerah na cestah na spletni strani Prometno-informacijskega centra

Opozarjamo, da je mejni prehod za mednarodni cestni promet Petrina zaprt za tovorni promet zaradi zapore ceste Delnice - Brod na Kupi na hrvaški strani.


Vsem udeležencem v cestnem prometu želimo previdno in varno vožnjo!