Sorodne objave

 

Pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa je med 14. in 27. januarjem 2019 po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero smo opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti smo dva tedna poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Med akcijo smo policisti na slovenskih cestah ustavili in kontrolirali kar 3.744 voznikov, ki so kršili zakon in med vožnjo uporabljali telefon. Od tega smo 296 voznikom izrekli opozorilo, 222 glob pa je bilo izrečenih tujcem. Z opisano akcijo smo poskušali zmanjšati število tovrstnih prekrškov in tako izboljšati prometno varnost. Pozorni pa smo bili seveda tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo varnost v prometu.

Foto AVP telefon ubija preventivna akcija

Oglejte si tudi video, ki so ga pripravili v agenciji za varnost prometa.

Ali ste vedeli?

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.

Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Čeprav gledamo, naši možgani takrat ne vidijo!

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Zadnja leta se uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Policisti svetujemo: Ko voziš, ne uporabljaj telefona

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje. Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno! Zato v policiji svetujemo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom. Med vožnjo tako ne opravljajte pogovorov po telefonu, ne pregledujte socialnih omrežij, si ne zapisujte opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh, ne fotografirajte ali snemajte, ne uporabljajte telefona za navigacijo ipd., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom. 

Tudi kolesarjem in pešcem svetujemo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega vonik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov. Tudi pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.

Povezane vsebine

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

Sporočilo Javne agencije RS za varnost prometa: Med vožnjo uporabljaj pamet, ne pametnega telefona