Sorodne objave

 

30. junija 2015 je minilo že 24 let, odkar je leta 1991 v Ljubljani pod streli agresorja padel komaj sedemindvajsetletni miličnik takratnega Oddelka milice Medvode, Postaje milice Ljubljana-Šiška, Stanislav Strašek, sicer doma iz Boletine pri Ponikvi v občini Šentjur.

Tako kot večina takrat zaposlenih v organih za notranje zadeve je tudi Stanislav Strašek sodeloval pri zaščiti procesov osamosvajanja Republike Slovenije. Začetki sicer segajo še v leto 1989, ko je policija 1. decembra v Ljubljani preprečila tako imenovani miting resnice, konec procesa pa predstavlja odhod zadnjega pripadnika zvezne armade z našega ozemlja 26. oktobra 1991. Organi za notranje zadeve so bili med prvimi, ki so se zoperstavili agresiji Jugoslovanske ljudske armade, ki je hotela s tanki preprečiti takrat utopični cilj - samostojno državo. Za dosego tega cilja je padlo šest policistov, in sicer Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Več o tem na spletni strani: Dan policije

DSC 030.zm

 Teh dogodkov nikakor ne moremo in ne smemo prezreti, zato se policisti Policijske postaje Šentjur pri Celju in člani Društva Sever, Odbora za Šentjur, vsako leto poklonimo padlemu v vojni za Slovenijo, Stanislavu Strašku, na njegovem grobu na Ponikvi.


Letos smo se njegovemu spominu poklonili 30. junija 2015 in tako obeležili obletnico tragičnega dogodka ter ob tej priliki na njegov grob položili cvetje.

Vence v spomin na takrat padle policiste pa sta ob dnevu policije položili tudi delegaciji Policije in Ministrstva za notranje zadeve. Več o tem v sporočilu za javnost Ministrstva za notranje zadeve