Sorodne objave

Projekt Mladi in kriminal 9. september 2022
Projekt Varno poletje 5. september 2022
 

Na osnovni šoli v Divači smo sežanski policisti v dneh od 8. do 12. marca 2010 izvedli preventivni projekt Otrok - policist za en dan. Sodelovalo je pet učencev 6. razreda, ki jih je vsako jutro sprejela vodja policijskega okoliša Andreja Šantelj s svojimi sodelavci: policistom Jankom Šenkincem in pripravniki Urošem, Davidom in Jernejem.

2010 04 06 1

Učenci so se oblekli v modro majico, na glavo pa si nadeli kapo z napisom Otrok - policist. Oboje so ob koncu dneva lahko obdržali za spomin. Namen projekta Otrok - policist za en dan je otroke seznaniti z varnostno problematiko, predvsem pa jih poučiti, kakšno je samozaščitno ravnanje. Poleg tega učenci spoznajo delo in poslanstvo policistov. S projektom želimo namreč krepiti pozitivno podobo policistov in povečati zaupanje mladih v naše delo.

2010 04 06 2

Pridružili so se jim tudi trije otroci iz prvega triletja, ki sodelujejo v mednarodnem projektu Pasavček. Vsi skupaj so opazovali, ali so bili zjutraj, ob prihodu v šolo, učenci in njihovi starši med vožnjo v avtomobilih in šolskih avtobusih pravilno pripeti. Spremljali so tudi, kje v avtomobilu se vozijo otroci, ki še niso dopolnili 12 let. Voznike, ki niso upoštevali pravil pripenjanja z varnostnim pasom, so opozorili. Voznikom pa, ki so upoštevali pravilo Red je vedno pas pripet, so podarili simbolično risbico nasmejanih šolarjev, pripetih z varnostnim pasom.

2010 04 06 3

Nato so šestošolci s policistko obiskali policijsko postajo v Sežani. Pojasnila jim je vlogo policije v družbi pri zagotavljanju varnosti ljudi in njihovega premoženja ter organiziranost policije. Opisala jim je tudi naloge policistov ter jim razkazala prostore, opremo in vozila, ki jih policisti uporabljajo pri delu.

2010 04 06 4

Učenci so lahko v praksi preizkusili, kako se jemljejo prstni odtisi, kako je biti v sobi za pridržanje in kako poteka kontrola prometa. Svoje delo so jim predstavili tudi policisti prometniki, zlasti merjenje hitrosti, urejanje cestnega prometa in ustavljanje vozil.

Za varnost mladih obiskovalcev je ves čas skrbela vodja policijskega okoliša. Učenci so bili nad svojo izkušnjo in vsem, kar so videli in spoznali, v akciji navdušeni, čeprav jih je spremljalo izredno slabo vreme. Vodstvo šole se je policistom zahvalilo in se skupaj z učenci že veseli novih tovrstnih aktivnosti.