Sorodne objave

 

V četrtek, 13. decembra je bil svojemu namenu predan nov mednarodni mejni prehod Zavrč, ki v skladu s schengenskimi standardi zagotavlja izpolnitev obveznosti na področju varovanja zunanje meje Evropske unije.

Z izgradnjo mejnega prehoda in objektov za delovanje mejnih služb ter posodobitvijo prometne in komunalne infrastrukture je omogočen boljši nadzor prehoda državne meje, tako za potniški kot tovorni promet.

071214-MP_Zavrc01Mejni prehod za mednarodni promet Zavrč se nahaja neposredno ob meji s Hrvaško, na cesti Ptuj - Varaždin. Leta 2006 je preko mejnega prehoda Zavrč prestopilo mejo dober poldrugi milijon potnikov in slabih 700.000 vozil.

071214-MP_Zavrc02Na otvoritveni slovesnosti je podžupan občine Zavrč Peter Veseljak predstavil občino in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri tem, da je mejni prehod dobil sedanjo obliko. "Čez nekaj dni bo Slovenija stopila v schengensko območje. Z današnjim dnem Slovenija izpolnjuje še zadnjo obvezo - ustrezno infrastrukturo na zunanji meji Evropske unije," je povedal slavnostni govornik mag. Roman Rep, državni sekretar Ministrstva za javno upravo in dodal: "Z odprtjem notranjih meja Evropske unije bomo državljani in državljanke Slovenije polno zaživeli, po drugi strani pa to pomeni nove obveznosti za zaposlene na zunanji meji Evropske unije."

071214-MP_Zavrc03

Po svečanosti so Roman Rep, mag. Karol Turk, direktor PU Maribor in Rajko Skubic, generalni direktor Carinske uprave Republike Slovenije s pritiskom na tipko dvignili zapornico in tako simbolično odprli nov mednarodni mejni prehod.


Tekst in fotografije: Bartolo Lampret