Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Maribor smo danes, 1. marca 2010, podrobneje predstavili nedavno odkritje ponarejenih bankovcev in uspešno prijetje treh oseb, ki so osumljene ponarejanja denarja.

IMG 2553

Več o kriminalistični preiskavi je na novinarski konferenci povedal vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor Janez Lovrec.


Zvočni posnetek izjave Janeza Lovreca (mp3) 


Vodja mariborskega sektorja kriminalistične policije je povedal, da so mariborski policisti in kriminalisti 17. februarja 2010 zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja denarja (člen 243/I Kazenskega zakonika) odvzeli prostost 25-letnemu moškemu, državljanu Bosne in Hercegovine, ter 19- in 26-letnima ženskama iz Maribora. Ob prijetju se je moški predstavljal z lažnimi podatki slovenskega državljana, čigar osebno izkaznico je imel. Moškega so kriminalisti naslednji dan, 18. februarja, privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanj odredil pripor.

Moški je osumljen, da je v svojem začasnem bivališču v Mariboru z multifunkcijsko napravo izdelal najmanj 23 ponarejenih bankovcev za 50 evrov, različnih serijskih številk. Ponarejene bankovce naj bi skupaj s sostorilkama spravljal v obtok v različnih gostinskih lokalih na območju Maribora, Ptuja, Slovenske Bistrice in Celja. Pred tem si je moški ogledal lokale in preverjal, ali osebje uporablja naprave za kontrolo pristnosti bankovcev, ali so v lokalih kamere, kakšna je osvetlitev prostorov in koliko obiskovalcev je navadno v lokalu.

IMG 0045

Več ponarejenih bankovcev so osumljenci spravili v obtok v pustnem času, ko so se našemili in s tem odvračali pozornost natakarjev, medtem ko so s ponaredki plačevali storitve. S ponarejenim bankovcem so plačali storitev taksistu in tudi avtobusno vozovnico v medkrajevnem prometu.

Pri hišnih preiskavah so kriminalisti poleg sredstev oz. pripomočkov za ponarejanje denarja našli tudi 12 ponarejenih bankovcev za 20 konvertibilnih bosanskih mark in 23 enostransko natisnjenih ponarejenih bankovcev za 100 bosanskih konvertibilnih mark.

Za opisano kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let.

IMG 0048

 Statistični podatki za območje PU Maribor

Policisti in kriminalisti PU Maribor so leta 2009 obravnavali 217 kaznivih dejanj ponarejanja denarja, leta 2008 so jih obravnavali 277, leta 2007 pa 286.

***

Vse občane ob tej priložnosti opozarjamo, naj bodo - glede na pogosto pojavljanje ponarejenih bankovcev za 20 in 50 evrov - pri sprejemanju teh bankovcev pozorni na njihovo pristnost. Če dvomijo ali sumijo, da je bankovec ponarejen, naj o tem takoj obvestijo najbližjo policijsko postajo ali pokličejo na telefonsko številko 113.

Pri veliki večini unovčenih ponarejenih bankovcev se ponarejeni bankovci od originalnih razlikujejo v papirju, ki je na otip bolj gladek od originala, v bankovcih ni varnostne nitke ali je imitirana (natisnjena), nimajo reliefnega tiska ali je imitiran, hologramski element ne spreminja podobe. Ponaredki so tudi brez večine ostalih zaščitnih elementov. Storilci poskušajo ob plačilu s ponarejenim denarjem na različne načine zamotiti prejemnike, tako da ti denarja ne pregledajo (natančno).