Celjski kriminalisti so v sodelovanju z mozirskimi in žalskimi policisti konec lanskega in v začetku letošnjega leta obravnavali kaznivo dejanje ponarejanja denarja, ko je takrat neznani storilec, na območju Mozirja, vnovčil več ponarejenih 50- in 100-evrskih bankovcev.

V minulih dneh so opravili hišno preiskavo pri 18-letnem moškem z območja Vranskega in našli ter zasegli okoli 300 ponarejenih bankovcev za 20, 50 in 100 evrov. 18-letnika bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja denarja po 243. čl. Kazenskega zakonika-1.

Ponarejeni bankovci

Previdno pri poslovanju z gootovino

Ob tej priložnosti želimo občane opozoriti na previdnost pri poslovanju z gotovino, še posebej pri višjih vsotah.

Bankovce naj dobro pogledajo, otipajo in obrnejo proti svetlobi, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši.

Pozorni naj bodo na relief, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev so na voljo tudi na spletni strani Evropske centralne banke in na spletni strani Banke Slovenije.

Kako ravnati, če prejmete ponarejen bankovec

Če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomnite čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Povezane vsebine

Nasveti Banke Slovenije, kako ravnati, če sumite, da je bankovec ponarejen