Sorodne objave

 

Policisti PU Nova Gorica so bili v začetku oktobra obveščeni, da je takrat še neznani storilec v telefonskem pogovoru lažno prepričal starejšo oškodovanko, da je kriminalist oz. pooblaščena uradna oseba in da potrebuje njeno pomoč pri preiskavi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. V nadaljevanju je oškodovanka s storilcem odšla na eno od bank na Ajdovskem in dvignila določeno vsoto gotovine ter jo izročila neznancu.

Slednjemu znesek očitno ni bil dovolj in jo je ponovno prepričal, da sta odšla na drugo banko na Goriškem z namenom dviga večje vsote gotovine. Ta nakana mu ni uspela, saj je oškodovanka pred poslopjem banke zahtevala naj jo odpelje domov, kar je storilec tudi storil. Na njeno zahtevo, naj ji za izročeni denar izda potrdilo, ji je zgolj obljubil, da ji bo prejeti denar vrnil, vendar tega ni storil in se je kmalu zatem za njim izgubila vsaka sled. Oškodovanka je primer prijavila policiji.

Policisti Policijske postaje Ajdovščina so v sklopu intenzivne preiskave ugotovili, da je navedenih kaznivih dejanj utemeljeno osumljen 45-letni moški, ki je bil konec tedna izsleden na območju Policijske uprave Celje, kjer mu je bila odvzeta prostost in je bil priveden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zanj odredil pripor. Osumljenec je bil obravnavan za ista kazniva dejanja tudi na drugih območjih v državi.

Ajdovski policisti bodo zoper 45-letnega osumljenca podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja goljufije (po prvem odstavku 211. člena KZ-1) in suma kaznivega dejanja lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo (po prvem odstavku 305. člena KZ-1). Kljub temu pa še vedno nadaljujemo z zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi z namenom razjasnitve vseh okoliščin kaznivega dejanja.

Če ste bili tudi vi med oškodovanci, to sporočite policiji

V zvezi s tem pozivamo morebitne oškodovance, ki enakih ali podobnih dejanj niso naznanili Policiji, da to storijo čimprej in pokličejo na Policijsko postajo Ajdovščina (Goriška cesta 16, 5270 Ajdovščina, telefon (05) 365 72 00) ali pišejo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali se zglasijo na najbližji policijski postaji oz. pokličejo na znano telefonsko številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. Posebej opozarjamo na previdnost pri tovrstnih poskusih goljufij in lažnega izdajanja za uradno osebo. Ko so občani v dvomih, ali gre za lažno izdajanje za policiste, lahko to preverijo s klicem na zgoraj navedene telefonske številke policije.

Previdno pri navezovanju stikov z neznanci

V zvezi s tovrstnimi varnostnimi dogodki policisti ponovno opozarjamo na upoštevanje osnovnih zaščitnih ukrepov z namenom preprečevanja morebitnega oškodovanja. Zelo pogosto se namreč dogaja, da so starejši občani še vedno premalo previdni ali pozorni do neznanih oseb, ki pogosto ponujajo različne storitve, jih ogovarjajo, da opravijo nakup ali pa s pogovorom oškodovance zamotijo oz. preusmerijo njihovo pozornost od objekta in premoženja. Neznanci oz. storilci kaznivih dejanj že ob prihodu želijo pridobiti zaupanje ljudi, njihov edini cilj pa je, da jim odtujijo različne predmete ipd. Storilci svoje žrtve oziroma kraje, kjer bodo izvršili kaznivo dejanje, pogosto izberejo vnaprej, tako, da jih opazujejo.

Nemalokrat so žrtve teh kaznivih dejanj starejše osebe, ki šele čez nekaj časa ugotovijo, da so bili žrtve premoženjskih kaznivih dejanj in to prijavijo Policiji, kar otežuje nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja. Pri tem velja poudariti, da neznancev oz. nepovabljenih oseb ne spuščate v stanovanja oz. stanovanjske objekte, če so na primer vsiljivi, se počutite ogroženi itd. Neznane osebe je treba v teh primerih imeti vedno pod nadzorom, saj nepridipravi pogosto izkoristijo trenutno odsotnost oz. nepazljivost občanov (ko za krajši čas odidejo v druge prostore po denarnice, kozarec vode …) in izvršijo tatvino vrednejših predmetov (gotovina, zlatnina ...).

Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko policistom pomagate pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o storilcu: videz oz. osebni opis storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, oznake na registraciji itd.

Povezane vsebine

Drzne tatvine v vaših domovih