Sorodne objave

 

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik je na današnji izjavi za javnost predstavil izsledke kriminalistične preiskave kaznivega dejanja požiga gostinskega lokala v Čatežu ob Savi. V noči na 8. februar 2020 so bili policisti namreč obveščeni o požaru gostinskega lokala na Topliški cesti v Čatežu ob Savi. Obsežen požar, ki je zajel večji objekt, so gasili gasilci šestnajstih gasilskih društev, vendar je kljub njihovem trudu objekt v celoti zgorel. Nastala je velika premoženjska škoda.

20200212 130242 nk

Policisti Policijske postaje Brežice so ob prihodu na požarišče pričeli s policijsko preiskavo, zbiranjem obvestil in ugotavljanjem drugih okoliščin. Takoj, ko so razmere to omogočale, je ogled kraja požara opravila komisija Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto ob pomoči strokovnjaka Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Med kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da sta v nočnih urah dva osumljenca vlomila v gostinski lokal. Pregledala sta notranjost lokala, potem pa z namenom prikrivanja sledi vloma na objektu podtaknila požar. 19-letnega in 27-letnega osumljenca so policisti prijeli v brežiški bolnišnici, kjer sta zaradi lažjih poškodb poiskala zdravniško pomoč. V bolnišnici sta storilca vlomila še v avtomat za prigrizke in ukradla nekaj artiklov. Obema osumljencema so odvzeli prostost in ju odpeljali v prostore za pridržanje. V nadaljevanju so kriminalisti oba privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Krškem, ki je za oba odredil pripor.

Oba osumljenca, ki sta sicer brez zaposlitve, so policisti v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj z elementi nasilja. 19-letnega osumljenca so v zadnjih štirih letih obravnavali za 38 kaznivih dejanj (tatvine, roparske tatvine, nasilništvo, povzročitev lahke telesne poškodbe, odvzemi in tatvine motornih vozil, poškodovanje tuje stvari, preprečitev uradnega dejanja uradni osebi in groženj. Zoper 27-letnega osumljenca so od leta 2013 podali 17 kaznivih dejanj zaradi tatvin, velikih tatvin, nasilništva, povzročitve lahke telesne poškodbe, ropa, preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, poškodovanja tuje stvari in odvzema motornega vozila.

Kazenski zakonik za kaznivo dejanje požiga določa zaporno kazen od enega do desetih let, za kaznivo dejanje velike tatvine oziroma vloma pa kazen zapora do petih let.